Het leed van walrus Freya en vele andere dieren

Deze week was in het nieuws dat de Noorse Autoriteiten walrus Freya hebben gedood. Dat nieuws kwam bij mij echt keihard binnen... Het maakte me zo verdrietig en boos. Freya was een gezonde walrus, deed niemand kwaad en is het slachtoffer geworden van mensen die zich superieur voelen tegenover dieren. Ik snap gewoon niet hoe je zo'n mooi dier kan afmaken, alleen maar omdat omstanders zich niet wisten te gedragen. En zo vraag ik me wel vaker af waarom men dieren afmaak, bijvoorbeeld in de vee industrie. Al dat leed en mensen die zich boven verheven dieren voelen, kan ik niet meer aanzien. 





Boos en onbegrip

Waarom moesten die mensen Freya zo nodig vermoorden? Dat is één van de vele vragen die sinds deze week constant door mijn hoofd spookt. Waarom straffen ze de walrus en niet de mensen die de walrus lastig vielen? Die het niet konden laten om selfies te maken of dicht bij Freya in de buurt te komen. Waarom konden die mensen Freya niet met rust laten? Hoe haal je het in je walgelijke hoofd om voorwerpen naar haar te gooien en haar te zien als een of andere attractie? En hoe halen die autoriteiten het in hun hoofd om voor Freya te beslissen dat afmaken de beste en enige oplossing is, aangezien het dier gestrest was. Waarom konden ze het gebied niet afzetten? Toeschouwers streng straffen of Freya verplaatsen? Alles komt uiteindelijk weer neer op financiën natuurlijk en zo zien we maar weer dat men een dierenleven een stuk minder waard vindt dan een mensenleven. En dan nog iets. Overal in de media wordt aangegeven dat Freya mogelijk de veiligheid van mensen in gevaar zou brengen, aangezien ze te dichtbij kwam. Wat is dat nu weer voor verkeerde redenatie? Mensen kwamen te dichtbij Freya en vormen daardoor een gevaar voor zichzelf en niet andersom. Laat die mensen toch lekker aangevallen worden door het gestreste dier. Dat komt ervan als je je niet kan gedragen. 



Schuld van mensen

De titel van het NOS artikel over Freya luid: 'Schuld van mensen' dat Noorse autoriteiten walrus Freya hebben gedood. Die titel vind ik ontzettend pakkend en ook gepast. Het is inderdaad de schuld van mensen dat ze er niet meer is. Zij hebben besloten dat Freya een probleem was, zij hebben besloten om haar af te maken, omdat er geen andere keuze zou zijn. Mensen kozen ervoor om bij haar in de buurt te komen en haar niet met rust te laten. Het nieuws heeft eindelijk eens een titel bedacht waaraan je kun aflezen wie de dader is en wie het slachtoffer...  

De keuze om Freya af te maken, zal ik nooit begrijpen. Freya is het slachtoffer geworden van mensen die zich boven verheven dieren voelen. Mensen die egoïstisch waren en zo nodig alles op alles wilden zetten om een selfie met Freya te scoren. Ik vind het gewoon absurd dat autoriteiten daarom beslissen dat Freya het probleem is en dat zij opgeruimd moest worden, in plaats van dat ze hun hersenen hebben gebruikt en beseften dat de mensen het probleem waren. Je leest het: ik ben ontzettend aangedaan van dit nieuws. Daarbij is Freya slechts een voorbeeld van al het leed dat de mens veroorzaakt tegenover dieren. 



Hypocriet 

Walrus Freya is veelvuldig in het nieuws. Onder andere in de comments en op Twitter is ze een veel besproken onderwerp. Mensen geven aan hoe erg ze het vinden wat Freya is aangedaan. Zijn net als ik boos en verdrietig om wat er met haar is gebeurd. Alleen zijn dat vaak ook mensen die diezelfde avond weer een stuk biefstuk of een kippenpoot bij hun maaltijd serveren. Best hypocriet om bij het ene wezen wel te zeggen dat je het erg vindt en bij het andere wezen, zoals een koe, varken of kip, gewoon rustig door te consumeren. Vaak is het niet eens bewust en gebeurt het uit gewoonte. Wel hoop ik dat dit soort situaties met Freya ertoe leiden dat mensen hun ogen openen. Freya is niet het enige slachtoffer van menselijke superioriteit. Ontzettend veel dieren in de wereld zijn de dupe van egoïstische mensen die dieren zien als hun eigendom, hun speeltjes, hun voedsel of "minder intelligent en waardevol" dan de mens. We doen er allemaal aan mee aan dat dierenleed. Het zij door vleesconsumptie, door het kopen van leder of het drinken van bijvoorbeeld koemelk. Ook dat is zielig en zou eigenlijk niet mogen, net als dat Freya niet mocht sterven, omdat mensen haar niet met rust konden laten. Ik wil echter geen betoog houden over veganisme, maar ik wil met dit voorbeeld aankaarten dat het leed van Freya helemaal niet zo veel verschilt van het leed dat zich dagelijks voordoet tussen mensen en dieren. 



Standbeeld

Inmiddels is bekend dat een aantal Noren een geldinzamelingsactie hebben opgetrommeld om geld in te zamelen voor een standbeeld van Freya. Ze hebben 20.000 euro verzameld om van de walrus een mooi monument te maken. Ze hebben het streefbedrag gehaald en als het goed is komt het standbeeld. Ik vind dit echt een mooi en goed gebaar. Zoals de initiatiefnemer zelf al aangaf is de reden voor het standbeeld dat we de natuur niet altijd kunnen of moeten doden en verwijderen als deze ons in de weg staat. Daar zal Freya symbool voor staan. Het is echt heel goed dat dit bedacht is en in werking wordt gezet, maar het liefst had ik gezien dat dit helemaal werd voorkomen. Dat er geen standbeeld van Freya kwam, maar dat Freya gewoon nog levend en wel kon rondzwemmen, bootjes liet zinken en kon chillen op de kant, zoals het hoort. Het is wel tof dat zo veel mensen hebben gedoneerd en dat het standbeeld van Freya een reminder zal zijn voor alle egoïstische en domme mensen op de wereld die denken dat ze zomaar dieren mogen vermoorden wanneer ze daar zin in hebben. En... Door het standbeeld wordt Freya niet vergeten.


Hoe sta jij tegenover het doden van walrus Freya?


Reacties

  1. Aww ja zo sneu dit. Ik was er ook van aangedaan, dus ik snap je reactie... Stom hè dan mensen zo egoïstisch kunnen zijn?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!