Kijktip: Het echte leven in de dierentuin

Er is een prachtig programma op de NPO dat ik graag even wilde aankaarten, namelijk het echte leven in de dierentuin. De afgelopen zes weken heb ik met heel veel plezier en diverse emoties deze mooie serie gekeken. Het echte leven in de dierentuin is opgenomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen, waar ik twee jaar lang een abonnement op heb gehad. Het programma gaat me dan ook echt wel aan het hart, aangezien ik de dieren al kende. Door dit programma, leerde ik hen op een nog dieper niveau kennen en krijg je als kijker een kijkje achter de schermen van de dierentuin.Sterke levensverhalen

In deze serie spelen de dieren uit Ouwehands dierenpark de hoofdrol. Er zijn camera's in de dieren hun hokken geplaatst, waardoor ze 24 uur per dag werden gevolgd. In de serie zijn er veel beelden te zien die wij als bezoekers niet zien. De dieren zijn heel actief, soms ondeugend en halen slimme trucjes uit die wij als bezoekers soms niet eens opmerken. Hun levensverhalen worden verteld door hun verzorgers die regelmatig aan het woord zijn. De verzorgers vertellen prachtige verhalen over de dieren hun karakters, geschiedenis en hun persoonlijke verhaal. Ook geven ze wat algemene informatie over het betreffende dier. Je leert de dieren echt op een dieper niveau kennen en niet op een oppervlakkige niveau, zoals in een informatieprogramma. Het gaat veel verder dan dat. 

Zo worden de beren uit het berenbos bijvoorbeeld uitgebreid besproken. In het berenbos leven beren die in hun eerdere leven zwaar zijn mishandeld. Dit kan om beren gaan uit Bulgaarse, illegale fokkerijen of om beren die jarenlang in een circus hebben gewerkt en allerlei kunstjes moesten doen zoals op twee poten dansen of fietsen. Deze beren zijn gered en hebben de kans om in het berenbos weer echt beer te zijn. Diverse beren worden individueel besproken, waarbij hun levensverhaal door de verzorgers wordt verteld. Zulke verhalen worden ook over andere dieren uitgebreid verteld. Er wordt bijvoorbeeld ook stil gestaan bij de komst van de twee reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya en over het belang van hun voortplanting of er worden verhalen verteld over de vissen die je in het grote aquarium kunt vinden. Normaal sta je als bezoeker niet zo er stil bij vissen, maar ook zij hebben hun eigen verhaal! 


Bewustzijn creëren 

Buiten verhalen vertellen, wordt er door middel van de serie ook bewustzijn gecreëerd. Veel diersoorten die in de dierentuin wonen, worden in het wild met uitsterven bedreigd. Denk aan de Afrikaanse leeuwen en olifanten, de tijgers, ijsberen, bepaalde vissoorten, de panda's en orang-oetan's. Dit komt door stroperij en jagers, maar ook door bossen die verdwijnen en milieuvervuiling. Het gaat met veel dierensoorten ontzettend slecht. Dierentuinen hebben daarom diverse fokprogramma's om deze diersoorten in leven te houden, maar dat zal natuurlijk nooit zo natuurlijk zijn als in het wild. Dieren in gevangenschap vertonen ander gedrag dan dieren in het wild. In het programma wordt je dus ook met je neus op de feiten gedrukt. Het laat zien hoe belangrijk deze fokprogramma's zijn en hoe veel werk er nodig is om bedreigde diersoorten in het wild te behouden. Het zou zo zonde zijn als zulke prachtige dieren niet meer in het wild voorkomen, door alles wat de mens aanricht...


Persoonlijke verbinding

Twee jaar lang heb ik maandelijks Ouwehands Dierenpark bezocht en bouwde ik als bezoeker al een band op met de lieve dieren. Zo wist ik van sommige dieren hun namen en begon ik naarmate van tijd hun karakter ook beter te begrijpen en herkende ik hun trekjes. Elk dier moest bekeken worden en niemand werd overgeslagen als ik langskwam. De serie bood mij eigenlijk nog een diepere relatie met de dieren. Ik kende de dieren wel, maar hun levensverhalen kende ik nog niet. Voor mij was het echt leven in de dierentuin dan ook een serie waardoor ik mijn vrienden nog beter leerde kennen. Ik voelde zo mee met de beren die gered zijn en nu in het berenbos leven. Ik wist al wat een en ander over hun geschiedenis, maar om verzorgers er zo over te horen praten en ook daadwerkelijk schokkende beelden te zien van sommige beren in een circus raakte mij heel erg. Net als het overlijden van Giraffe Twigga. Ik heb haar nota bene geaaid en maandelijks gezien. Dat was een moment waar ik echt even heel emotioneel van raakte en een traantje moest wegpinken toen ik dat hoorde. Gelukkig heb ik ook onwijs kunnen lachen om het programma. Bijvoorbeeld om de eigenwijze orang-oetan's die het oneens waren met het grint in hun hoek die zij in alle macht probeerden weg te halen of om schildpad Sjaak die de meest gekke geluiden maakt als hij zich aan het voortplanten is. Ook vond ik het leuk om te zien hoe de reuze panda's opleven als er niemand kijkt. Ik heb ze een jaar mogen bewonderen, maar negen van de tien keer lagen ze te slapen of gooiden ze zichzelf vol met bamboe. Op de beelden in de serie zag ik hoe speels ze kunnen zijn en hoe geweldig ze sneeuw vinden. Ik voelde me echt persoonlijk betrokken bij het programma en heb er echt onwijs van genoten, omdat ik ik het gevoel heb dat ik nu nog dichter bij de dieren sta dan ik al deed. 


Waar kan ik het zien? 

Inmiddels is de serie afgelopen, wat ik onwijs jammer vind. Mocht je enthousiast zijn geworden: je kunt alle zes de afleveringen gratis terugkijken op npostart.nl. De afleveringen duren ongeveer drie kwartier en dat betekent dat je ruim 45 minuten aan het genieten bent van de ze prachtige verhalen. Als je al eens in Ouwehands Dierenpark bent geweest, zul  je misschien wat dieren herkennen. Anders maakt het je misschien enthousiast om eens een kijkje te nemen in het park. Zelf vind ik het de meest leuke dierentuin van Nederland! Het is echt zeker een bezoekje waard, helemaal na het kijken van deze serie. 


Wat vind jij van deze serie?


Reacties

  1. Dat lijkt me echt een leuk programma! Ik hoorde er een vriendin van mij ook al over praten en die was ook al zo enthousiast. Als ik terug ben van mijn vakantie wil ik het zeker gaan kijken. Helemaal nu jij zegt dat er zulke mooie verhalen achter elk dier zit. Ben benieuwd!

    Groetjes,
    Andrea

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat je het programma ook hebt gezien. Zelf heb ik ook elke week trouw gekeken. ik vond het ook echt een heel mooie serie. Zo leuk om meer te weten te komen over die dieren. Ik ben zelf twee keer in Ouwehand geweest, maar door de serie wil ik er nog eens heen gaan. Super leuk dat je Twigga hebt kunnen aaien. Dat hoor je niet vaak dat iemand een Giraffe heeft geaaid!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!