Koekjes die we vroeger aten op school

Weet je nog dat je op basis- of middelbare school zat en je van je moeder altijd wat lekkers meekreeg voor de pauze tussen het ontbijt de lunch? Ik weet dat nog erg goed! Ik kon mij elke dag verheugen op de pauze, want meestal gaf mijn moeder mij wel lekkere tussendoortjes mee naar school. Deze waren meestal absoluut niet verantwoord, maar als kind lette ik daar toen niet op en kon ik er flink van genieten. Vandaar dat ik wat tussendoortjes op een rijtje heb gezet die ik vroeger mee naar school nam!







Smoeltjes


Wie kent deze koekjes niet? Het waren ronde, kleine speculaasjes in een zakje met allerlei gezichtjes erop die verschillende emoties toonden. Ik weet nog dat ik hier onwijs van kon genieten, maar het viel mij ook altijd op dat heel veel kinderen uit mijn klas deze koekjes bij hadden, dus ik geloof dat deze echt heel populair waren. Je kunt ze tot op de dag van vandaag nog steeds in de supermarkt halen om ze weer eens te proberen. Wedden dat dat een gevoel van nostalgie geeft!



Muntjes


Die euromuntjes van Bolletje vond ik zo lekker. Vooral in groep vier had ik een fase dat ik die koekjes heel graag at. Het was een koekje in de vorm van een eurocent of een euromunt, met aan de achterkant een laagje chocolade. Ik stopte dan altijd het muntje in mijn mond, sabbelde de chocolade eraf en begon dan pas op het koekje te kauwen. Ik weet niet waarom ik dat deed, maar zo at ik die koekjes het liefst. 



Liga Milkbreak


Deze koekjes heb ik niet zo heel vaak meegenomen naar school, maar toch heb ik ze een aantal keer op. Volgens mij was dit samen met Smoeltjes het meest gegeten koekje uit mijn klas. Ik zag altijd die reclame van kinderen die Liga hadden, hem door midden braken en dan met elkaar uitwisselden, zodat je verschillende combinaties kon maken. Zo kon je bijvoorbeeld een chocolade Liga door midden breken en met een vriendinnetje ruilen voor de helft van een aardbeien Liga. Ik vond de koekjes niet erg lekker, daarom heb ik er geen specifieke herinnering bij. Het is vooral de reclame met die kinderen die mij vooral is bijgebleven! 



Kapitein Koek


De vrolijke papegaai in een piratenkostuum met een schatkist vol ontbijtkoekjes die aan de zijkant sterretjes hebben. Voor de meeste twintigers staan deze 'koekjes' daarom bekend. Ik wilde deze ontbijtkoek eigenlijk altijd heel graag eten, maar om een of andere reden kocht mijn moeder deze nooit voor mij. Wel weet ik dat ik een aantal keer mijn koekjes heb geruild voor de kapitein koek met een jongen uit mijn klas. Ik vond de kapitein koek namelijk ook erg lekker. Waarom kocht jij die nooit, mam?!



Plopkoeken


Als jong meisje keek ik altijd naar Kabouter Plop op televisie, daar was ik helemaal fan van. Natuurlijk doet Studio 100, de maker van Kabouter Plop, ook aan extra kindermarketing en waren er uiteraard koekjes in de schappen van de winkels te vinden met Kabouter Plop erop. Mijn moeder kocht deze vooral voor mij toen ik in groep 1/2 zat, kan ik mij herinneren. Ik kreeg namelijk nooit het zakje open met een Kabouter Plop plaatje erop en moest dan altijd aan de juf vragen of zij deze voor mij wilde openmaken. Ook heb ik nog een 'speciale' herinnering aan deze koek. Omdat ik het zakje nooit open kreeg, wilde mijn buurjongen, en toen in mijn hoofd mijn toekomstige man, het zakje wel open maken voor mij, vet romantisch! 



M&M biscuits


Ik weet nog goed dat ik echt verslaafd was in deze koekjes. Volgens mij zat ik toen in groep 5. Ik nam deze koekjes altijd mee naar school, maar ook als  ik thuis kwam, kon ik het niet laten om er nog meer te pakken. Ook bij dit koekje had ik een raar eet-ritueel. Ik haalde namelijk eerst de M&M's van de bovenkant af en at deze los op. Vervolgens at ik pas de rest van het koekje. Ik snap niet helemaal waarom ik dat deed, want het doel van het koekje is dat je M&M's hebt op je koekje, dus het idee is er dan een beetje vanaf. Desondanks vond ik ze erg lekker. Volgens mij zijn deze ook helemaal niet meer verkrijgbaar? 



BN-Koeken


BN, BN! Tu tu dududu. BN, BN! Tu tu tu du! Hahaha, als je BN zegt, dan zeg ik wederom: 'reclame!'
Dat deuntje bleef altijd zo erg in mijn hoofd zitten. Het koekje zelf vond ik niet heel bijzonder lekker, maar vooral de reclame staat mij dus bij. Omdat ik het koekje in de reclame zag, moest ik het meteen hebben. Ik weet nog dat ik bij mijn ouders ging zeuren met de vraag (lees: eis) of ik het koekje mocht proberen. Uiteindelijk hadden ze een pak gekocht en vond ik ze helemaal niet zo lekker... Wat een leuk marketingliedje allemaal kan bereiken bij kleine kinderen! Mocht je de reclame nog eens willen herbeleven, dat kan HIER!



Prince ministars


Deze koekjes vond ik dan weer wel erg lekker. Er zaten er 'maar' zes in een pakje en dat vond ik als kind altijd erg weinig, juist omdat ik ze zo lekker vond. Deze koekjes at ik wel eens op school, maar ik kan me beter herinneren dat ik ze thuis at tijdens het spelen. Ik heb hier nog wel een vieze herinnering bij. Een jongen uit mijn basisschoolklas kreeg deze koekjes altijd mee van zijn ouders, maar vond ze helemaal niet zo lekker. Wat hij altijd deed, was het chocoladesterretje uit het koekje peuteren en deze opeten. De witte vulling in het koekje likte hij eruit en vervolgens liet hij de rest van het koekje laten liggen en ging deze aan andere kinderen aanbieden. Blijkbaar vond hij alleen de chocolade lekker en het koekje zelf niet... Oh en er waren trouwens kinderen die zijn uitgepeuterde, uitgelikte koekjes aannamen en opaten, bah! 



Lange nekken 


In groep 6 waren er opeens nieuwe koekjes waar ik fan van werd. Ik stapte af van mijn geliefde M&M koekjes en wilde alleen nog maar Lange nekken eten. Het was een lange, dunne koek met een laagje chocolade eromheen en gepofte rijst aan de bovenkant die het nog net iets meer knapperig maakte. Volgens mij moet het de nek van een Giraffe voorstellen. Er zaten dan twee van die lange koeken in een verpakking en ook daar kon ik van genieten. Sowieso was ik altijd een enorm fan van koekjes waar chocolade op zat. Halverwege groep 6 gingen deze koekjes mij tegen staan, omdat ik ze veel te vaak had gegeten en ze daardoor echt niet meer lekker vond. Sindsdien heb ik ze nooit meer gegeten. 



Lik koekjes 

Ken je deze nog? Dit waren simpele biscuitjes met aan de achterkant een harde, gekleurde glazuurlaag waaraan je kon likken, zodat er een bepaalde smaak vrijkwam. Volgens mij waren die samen aardbei, banaan en sinaasappel. Ik kon die koekjes niet heel erg waarderen (er zat geen chocolade op!), maar een aantal klasgenoten van mij hadden deze koekjes dagelijks bij zich. Altijd als ik die koekjes doorbeet, vond ik het niet fijn dat die glazuurlaag op mijn tanden terecht kwam, want dat deed pijn!



Sultana

Deze begon ik te eten op de middelbare school. Eigenlijk vond ik deze helemaal niet zo lekker. Ik at deze koekjes alleen, omdat ik dacht dat ze gezonder waren. Rond deze tijd begon mijn eetstoornis en wilde ik dus eigenlijk helemaal niets ongezonds meer eten, dus al helemaal geen koekjes. Om toch wat binnen te krijgen, besloot ik te gaan voor Sultana, omdat ik dacht dat dit een gezondere optie was vanwege het fruit dat erin zit. Met tegenzin heb ik deze koekjes een aantal maanden gegeten, tot ik helemaal geen tussendoortjes meer nam. Aan Sultana heb ik dus niet echt super leuke herinneringen. Een aantal meisjes uit mijn klas, die aan de lijn deden, namen deze koekjes ook altijd mee voor in de pauze. Ze hebben volgens mij een gezond imago, terwijl ze dat helemaal niet zijn. Als je een koekje wilt, kun je er net zo goed eentje met chocolade kiezen! Een stuk lekkerder en even (on)gezond als een Sultana!



Koffieleutjes


Tot slot de koffieleutjes, om het alsnog vrolijk af te sluiten. Je had koffieleutjes met en zonder chocolade en uiteraard koos ik altijd voor de koffieleutjes met chocolade, in de paarse verpakking. Hier zaten er vier van in en deze at deze met liefde op! Ook was ik een trendzetter. Deze koekjes ontdekte ik op de middelbare school en ik was een van de eerste die deze at. Mijn vriendinnen proefden er ook eens van en een week later hadden ze ook allemaal die koekjes bij zich. Blijkbaar konden meerdere mensen ze wel waarderen en dat allemaal omdat ik zo 'origineel' was geweest om ze mee naar school te nemen!


Welke koekjes at jij vroeger op school?


Reacties

  1. en de mister bean koekjes dan? Voor de rest super herkenbaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik had vroeger ook altijd die M&M koekjes en ik vond het echt zo jammer dat ze niet meer verkrijgbaar waren. Dat waren echt mijn favoriete koekjes in die tijd. Ook plopkoeken, Liga en Smoeltjes had ik regelmatig mee. Stiekem koop ik Smoeltjes nog af en toe, gewoon omdat ik die erg lekker vind!

    Groetjes,
    Andrea

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik krijg hier zo veel trek van... vroeger had ik altijd prince ministars mee of liga inderdaad! maar ook spongebobkoeken vond ik erg lekker! tegenwoordig eet ik tussendoor graag sultana, maar die vind ik wel oprecht lekker!

    xoxo djolie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo herkenbaar allemaal haha! Leuk om nog eens voorbij te zien komen! Spoeltjes waren mijn favoriet maar liga heb ik het meest gegeten denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!