Games van vroeger

Weet je nog? Vroeger stond er een groot vierkant scherm in je woonkamer met een computerkast. Daarop waren allerlei leuke spelletjes te spelen. Al sinds mijn jeugd vind ik het leuk om te gamen en vroeger deed ik dat eigenlijk nog veel meer dan dat ik nu doe. Vroeger hadden we (voor die tijd) ook best leuke spelletjes op te spelen, vooral op de PC! In deze blog zet ik ze even voor je op een rijtje, wellicht dat je er een aantal herkent. Ik heb deze games vroeger allemaal gespeeld!






Freddie Fish

Een van mijn favoriete spelletjes was Freddie Fish. Freddie moest samen met haar vriendje Lubas allerlei mysteries en raadsels oplossen. Je moest paarse zee-egels en verschillende voorwerpen verzamelen om verder te komen in het spel. Zo was in het allereerste spel van Freddie Fish de schatkist van haar oma gestolen. Freddie en Lubas moesten toen de schat gaan zoeken, maar wel met mijn hulp! Ik heb veel plezier beleefd aan dit spel, maar soms vond ik het ook best lastig. Dan stopte ik halverwege en had ik geen zin meer. Toen ik wat ouder werd, lukte het mij wel om het spel uit te spelen.
Pas jaren later kwam ik erachter dat Freddie Fish een meisje was! Ik was altijd in de veronderstelling van Freddie een jongen zou zijn. Oeps!



Sims 1

Wie kent het niet? Sims is tot op de dag van vandaag nog steeds erg populair. Heel veel mensen spelen nu Sims 4, maar ik ben echt nog van de oude garde. Ik speelde voor Sims 1 uitkwam ook al Sims (op onder andere de Gamecube), maar op de PC was het helemaal feest. Daar kon ik uren zoet mee zijn. Ik vond het als kind al prachtig om families te maken, huizen te bouwen, huizen in te richten en te spelen met de Sims. Ook schroomde ik niet om zo af en toe een sim te vermoorden... Het spel was zo basic en  nog niet zo uitgebreid als Sims 4, maar dat maakt het juist zo leuk en nostalgisch. Mijn favoriete uitbreiding van de Sims 1 was Superstar, waarin je Sims een beroemdheid kon worden en ook een geobsedeerde fan kreeg, naarmate de sim bekender werd. Echt prachtig deze game! Ik heb hem nog steeds op mijn laptop staan en ik speel het ook zo af en toe!



Rollercoaster tycoon

Nog zo'n uitermate populair spel was Rollercoaster Tycoon. Het spel waarin je je eigen attractiepark kon bouwen en opdrachten moest vervullen. De vervelende bezoekers (die bijvoorbeeld heel mijn park onder kotsten) liet ik altijd verdrinken of zonderde ik af van het attractiepark. Niemand bevuilt mijn park! Ik heb zowel Rollercoaster tycoon 1, 2 als 3 gespeeld. Hoewel ik van veel mensen hoor dat zij 1 en 2 het leukste vinden, gaat mijn voorkeur uit naar 3, omdat dit er qua graphics mooier en moderner uitziet en je ook veel meer kunt in je park. De opdrachten van Rollercoaster vond ik vroeger best wel lastig, daarom koos ik er vaak voor om in Sandboxmode te werken. Hierin kon je (zonder budget) je eigen park bouwen, dat helemaal naar jouw smaak was! Veel makkelijker!


Pajama Sam

Dit speel lijkt heel erg op Freddie Fish. Het was ook van dezelfde makers, alleen was dit iets makkelijker. Volgens mij was dit spel ook voor jongere kinderen. Pajama Sam was echt een van mijn favoriete spellen. Het ging over een jongetje dat in zijn pyjama naar een soort dromenwereld ging, waarin hij die wereld moest redden. Zo was er een spel waarin hij kwaadaardig snoep moest uitschakelen en de groenten moest laten overwinnen, maar ook was er een game waarin Sam het opnam tegen bliksem en donder. De bliksem en donder moest hij verjagen door de zon te laten schijnen en dat allemaal met mijn hulp! Het was een soort puzzelgame, vergelijkbaar met Freddie Fish, waarin je voorwerpen moest verzamelen om opdrachten te vervullen. Ook kon je overal op klikken in het spel. Ik kijk hier echt met goede herinneringen op terug. Ik ben aan dit spel vroeger ook uren kwijt geweest om de wereld van Sam te redden!


Zoo tycoon 

De dierentuin variant van Rollercoaster tycoon. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit spel wel een stuk minder gespeeld heb dan Rollercoaster, maar ook dit vond ik vroeger een erg leuk spel. Natuurlijk kwam dat vooral door de dieren! Ik vond het echt leuk om mijn eigen dierentuin te bouwen, maar ik vond het vaak nog leuker als de dieren ontsnapten en de bezoekers gingen aanvallen, haha!



Barbiespellen 

Op de PC heb ik ook heel erg vaak spellen gespeeld met Barbie. Ik had ook verschillende varianten: Barbie Beautyboutique, Barbie Paardrijclub, Barbie dierenvriendin en Barbie zeemeermin. Alles vond ik even leuk en ik kon mij ook prima vermaken met Barbie. Vaak waren dit niet hele interessante spellen. Het waren geen lastige puzzels die je moest oplossen, Barbie hoefde geen winst te maken en ze ging ook niet dood als je haar niet verzorgde. Het was vaak gewoon meer een verhaaltje, waarin je kon klikken of je Barbie kon aankleden. Nu ik er op terugkijk, zou ik het nu misschien saai vinden. Vroeger vond ik het wel geweldig.


Mario Party 1

Dit is een spel dat ik zelf nog regelmatig speel, maar wat voor velen onbekend is of allang achter in de kast ligt. Het is het allereerste deel was op de Nintendo 64. Super oud al! Dit was echt de voorloper van de huidige consoles, zoals de Gamecube, Wii(-U) en DS. Super ouderwets, maar ook dit spel is een van mijn favorieten. Net als met Sims zit hier voor mij een heel nostalgische lading aan. En heel eerlijk? Ik vind de bordspellen van de vroegere Mario Party veel leuker dan die van bijvoorbeeld 8, 9 of 10. Deze zijn gewoon op een heel andere, wat kinderlijke manier vormgegeven. Dat vind ik soms jammer. Gelukkig bestaat de oude versie ook nog gewoon! Ik speel dit regelmatig en ook vroeger vond ik deze spellen al geweldig. Ik won altijd van mijn broertje en vriendinnetjes als we dit met elkaar speelden!


Lego friends

Nog een PC spel. Voordat Lego friends in speelgoedversie werd uitgebracht, was er op de PC al een spel waarin vijf jonge meiden graag beroemd wilden worden. Ze richtten een band met elkaar op. Aan de speler de taak om muziek in elkaar te zetten, danspasjes te kiezen voor bij de muziek, een achtergrond voor het podium te maken en om ervoor te zorgen dat het optreden een succes werd. Daarnaast kon je ook op allerlei dingen klikken, waardoor je een verhaaltje kreeg te zien over de meiden. Ik vond dit een leuk en interactief spel. Het leukste was voor mij het maken van het liedje dat de band ging spelen! Volgens mij was dit niet een heel erg bekend spel. Ik was de enige van mijn vriendinnen die dit spel destijds had. Ken jij dit spel?


Pokémon

Dit spel kent iedereen wel, zeker na de Pokémon Go hype van twee jaar geleden. Echter heb ik het over het spel dat ik op de GameBoy Color speelde. Pokémon met de special pikachu edition was echt een van mijn favoriete spellen! Hierbij liep er een pikachu achter je aan en moest jij, net als Ash, de beste Pokémontrainer ter wereld worden! Het nadeel aan de GameBoy was dat de batterij altijd zo snel leeg ging, waardoor je niet te lang kon spelen. Verslavend waren die dingen! Echt een beetje de voorloper van de smartphone of tablet. Enfin, ik vond Pokémon een geweldig spel. Ik keek de afleveringen op tv en natuurlijk kon een spel hiervan dan ook niet ontbreken. Ik was er niet heel goed in en ik was vooral bezig met Pokémons vangen die ik er lief uit vond zien, dan met trainen en het winnen van badges.



Aankleedspelletjes 

Toen ik een jaar of 12 was, speelde ik graag aankleedspelletjes op websites als Spele.nl, Stardoll.com en girlsgames.com. Hier hield ik mij ook lang zoet mee. Ik vond het heerlijk om allerlei verschillende outfits aan te trekken bij de aankleedpoppen. Het waren een soort Barbies, maar dan online. Online aankleden scheelt natuurlijk veel geworstel! Met je Barbie ben je soms best lang bezig om dat ene truitje aan te krijgen, online sleep je het gewoon even op de pop, geen moeite! Ik speelde dit soort spellen ook vaak met vriendinnen samen. Dan keken we samen altijd wat het mooiste stond op de aankleedpop. Ik herinner mij dat ik vooral Stardoll altijd er leuk vond, omdat je dan beroemde mensen kon aankleden, zoals Avril Lavigne, Lady Gaga, Lindsey Lohan en Rihanna.

Putt Putt

Tot slot speelde ik ook vaak Putt Putt. Dit is weer van dezelfde makers als die van Freddie Fish en Pajama Sam, alleen is Putt Putt voor kinderen vanaf vier jaar, dus super makkelijk! Ik herinner mij ook dat ik dit het meest makkelijk vond en dat het mij altijd wel lukte om Putt Putt uit te spelen. Putt Putt is een kleine, paarse auto die samen met zijn hondje Pep op avontuur gaat. Zo moest Putt Putt een keer met mijn hulp baby dieren in de dierentuin terugbrengen naar hun moeder, door middel van puzzels en raadsels. Wederom worden er in dit spel ook voorwerpen verzameld, alleen op een makkelijker niveau. Stiekem heb ik vorig jaar nog alle spellen van Putt Putt gespeeld! Het was voor mij toe extreem makkelijk, maar ik vond het gewoon leuk om weer eens te doen!


Welke games zijn voor jou nostalgisch?

Reacties

  1. Leuk! Ik speelde ook heel vaak Rollercoaster en Zoo tycoon. En ook Sims 1 heb ik een aardige tijd gespeeld. Aankleedspelletjes kwamen op latere leeftijd pas, maar ook daar was ik op zich wel verslaafd aan! Ken jij ook Theme Hospital? Dat spel heb ik ook uren gespeeld!
    Groetjes, Andrea

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je vergeet Animal Crossing op de DS! Dat speelden wij ook heel vaak vroeger! Alle sims games zijn inderdaad geweldig en ook Rollercoaster konden wij ons prima mee vermaken! Leuk om dit zo te lezen. Dat doet mij echt denken aan vroeger.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Pokemon en mario party inderdaad. Oh en ik speelde ook vaak just dance haha

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!