Een lange brief aan mijn 12-jarige zelf

Inmiddels ben ik alweer 22 jaar en dat betekent dat het 10 jaar geleden is dat ik in groep 8 zat en mijn eindmusical deed. Het is ook alweer 10 jaar geleden dat ik voor het eerst naar de middelbare school ging en mij druk begon te maken over mijn uiterlijk, ongesteld zijn, vriendjes krijgen, prestatiedruk en erbij horen. Vandaag schrijf ik een brief naar mijn 12-jarige zelf met een aantal levenslessen die ik als 22-jarige de afgelopen jaren geleerd heb. Soms zou ik terug  willen gaan in de tijd en mezelf willen vertellen wat ik nu allemaal weet. Deze brief kan mijn 'vroegere ik' natuurlijk niet lezen, maar het lijkt me gewoon leuk mijn levenservaring hier neer te knallen.Lieve 12-jarige Meaghan,

Niet schrikken, maar hier spreekt Meaghan uit de toekomst. Inmiddels ben jij 22 jaar en zijn we 10 jaar verder in de tijd. Graag wil ik in deze brief een aantal zaken met je bespreken en je advies geven. Je hoeft er niet naar te luisteren en je hoeft het advies zeker niet op te volgen. Je wordt over 10 jaar immers de vrouw die ik nu ben, maar probeer mijn raad in je achterhoofd te houden. Zo kun je processen sneller verwerken en zal  je ook een veel sterker en beter persoon worden. Ben je benieuwd wat je de komende tien jaar allemaal te wachten staat? Lees dan snel verder! Speciaal voor jou benoem ik de hoogte- en dieptepunten die je de komende 10 jaar op je bordje gaat krijgen.

Momenteel leef je in het jaar 2008 en zit je in groep 8. Het laatste jaar van de basisschool. Dit vindt je echt mega spannend! Je gaat bijna je oude omgeving verlaten en dan moet je ook nog eens naar een nieuwe school. Hier krijg je je eerste teleurstelling al te verwerken, ben ik bang... Je wilde zo graag de havo gaan doen, maar je hebt je CITO-toets niet al te best gemaakt (een score van 524...), waardoor je naar het vmbo-GL gestuurd wordt. Daar baal je even flink van, maar je denkt dat dit het beste voor je is, omdat havo wellicht te hoog is gegrepen. Nu is het even niet leuk en deze gebeurtenis zal heel erg veel impact hebben op je leven. Hoe mooi ik het verhaal ook wil vertellen; je gaat het niet makkelijk krijgen op het vmbo... Maar daar kom ik zo op!
Je hebt het nu prima naar je zin in groep 8 en je hebt, net als alle andere meiden in de klas, een grote crush op Nick, de knapste jongen van de klas. Alleen hij toont geen interesse in jou, wat je jammer vindt. Dat geeft niet! Je bent 12 jaar en er zijn nog meer jongens dan Nick! Maak je niet druk. Zo rond de eindmusical ben je ook helemaal niet meer geïnteresseerd in hem, want je ziet hem straks toch nooit meer. Daarbij, je bent nog zo jong. Een relatie is helemaal nog niet noodzakelijk. Focus je op de eindmusical en je beste vriendin Maaike, want dat zijn mooie momenten om te koesteren.


Je gaat de eindmusical doen met groep 8, waarin je een solo zingt. Je wilt immers graag zangeres worden later. Het is je droom om op te treden, net als Avril Lavigne en Madonna. Ik kan je inmiddels vertellen: zangeres ga je niet worden, want je zangkwaliteiten zijn helaas niet optimaal... maar je gaat zo veel andere leuke dingen doen die nog veel meer bij je passen! Misschien komt dit nu als een teleurstelling bij je binnen, maar er zijn nog zo veel andere leuke beroepen waar je geen weet van hebt! Na de eindmusical, verhuis je ook nog eens naar het nieuwbouwhuis dat jouw ouders gekocht hebben en krijg je een mega grote, mooie kamer. Helemaal naar jouw smaak. Die kamer gaat je ook niet vervelen, want 10 jaar later ben je er nog steeds erg blij mee! Je beste vriendin, Maaike, wordt je buurmeisje en jullie zien elkaar nog meer dan dat jullie elkaar zagen voor je ging verhuizen (en volgens mij zien jullie elkaar momenteel al super veel, toch?).

Dan breekt de tijd aan van de middelbare school. De tijd van onzekerheid, vriendjes, prestatiedruk, erbij willen horen, modebewust willen zijn en nieuwe vrienden maken. Je bent wat sceptisch over je nieuwe school, want het is niet je eerste keus geweest, maar al gauw accepteer je dat. Al snel maak je ook wat vriendinnetjes en raak je gewend aan de school. Binnen een maand weet je al niet beter meer! De docenten vindt je erg leuk en ook het gebouw is modern, nieuw en overzichtelijk, waardoor je makkelijk de weg kan vinden als je van lokaal moet veranderen. Dat komt allemaal wel goed! Het eerste jaar van je middelbare school is over het algemeen wel leuk. Je haalt hele goede en hoge cijfers en je maakt plezier met vriendinnen. Ook heb je nog steeds buiten school contact met Maaike en spelen jullie nog een tijdje met de Barbiepoppen. Heel veel meiden doen dat al niet meer, maar jullie zijn er nog niet klaar mee. Dat geeft ook niks! Op je dertiende kun je nog prima met Barbie spelen. Leuk juist! Blijf het vooral doen, totdat je er geen zin meer in  hebt. Als je eenmaal het tijdperk van de Barbies loslaat, kom je er nooit meer in terug.

Ook krijg je een oogje op een jongen die een klas hoger zit, Robin. Man, die vindt je zo knap! Alleen denk je dat hij niets in jou ziet, omdat jij nog een brugger bent. Zijn beste vriend, Jordy, probeert je aan hem te koppelen, maar daar ben je veel te verlegen voor. Je mag er best meer op ingaan hoor! Het is niet erg. Afwijzingen horen ook bij het leven, maar je wilt op dat moment liever dat er niks gebeurt, dan dat Robin je afwijst, dus laat je het zo. Ook prima, maar als je hem echt wilt, dan mag je best op Jordy zijn koppelpoging ingaan! Zelf heb ik dat nooit gedaan en ik vraag me soms best wel eens af of Jordy zijn koppelpogingen gewerkt zouden hebben als ik erop was ingegaan.

Aan  het einde van het jaar 2009, beginnen er wat wrijvingen te komen in je vriendengroepje op de middelbare. Twee meiden (die ik niet bij hun echte naam noem, omdat dit een blog is) Charlet en Hester, maken jou opeens het leven zuur. Charlet zat bij jou op de basisschool en kent je BFF Maaike. Zij vertelt allemaal leugens over jou aan Maaike, waardoor jullie geen vriendinnen meer zijn en het contact verbreken. Dit gaat je heel veel pijn doen, maar op het moment zelf is het beter zo. Ook Hester pakt vriendinnen van je af, door ook een heleboel leugens over jou te vertellen en je een nerd te noemen. Je bent veel te slim voor vmbo-GL en dat kunnen die mensen daar niet waarderen. Je wordt enorm gepest en Hester stookt iedereen tegen je op. Ik ga er in deze brief niet te diep op in wat er allemaal gebeurde. Mocht je het exacte verhaal willen weten, kijk dan even hier. Door al dit pesten, wordt je heel onzeker. Je bent minder sociaal, zondert je af, bent druk bezig met afvallen en letten op je eten, je gaat veel huilbuien hebben en gaat elke dag met angst en buikpijn naar school. Sorry lieve Meaghan, dit vindt je vast niet leuk om te lezen, maar de middelbare school was niet je beste periode. Het wordt beter. Ondanks alle ellende, neem je een hele dappere beslissing:  je gaat naar een andere school en je gaat een niveau hoger doen: vmbo-TL (mavo).
Eigenlijk wilde je na je eerste jaar op de middelbare school doorstromen en mavo gaan doen, maar toen bleef je, omdat je al gewend was op je school en je nog vriendinnen had. Je krijgt achteraf enorm veel spijt van die keuze, want dat had een hoop ellende kunnen voorkomen. Is het heel erg voor je toekomst? Nee, je bent door dat pesten zo veel sterker geworden,  hoewel het op het moment zelf erg naar is. Je moet er doorheen en het komt goed. Op de foto hieronder lach je, maar je bent eigenlijk ongelukkiger dan ooit... Ook dat komt echt weer goed, als je verder leest!

Je ontmoet in de zomer van 2010 wat lieve mensen op internet, om precies te zijn: op je favoriete website Quizlet.nl. Er zullen veel internetvrienden komen en gaan, maar je ontmoet twee hele lieve meiden: Marije en Melanie, met wie je in 2018 nog steeds bevriend zal zijn! Zij helpen jou door je lastige en vriendloze periode heen, want je hebt niemand meer in het echte leven bij wie je terecht kunt en dat is eenzaam... Maar ook dat komt vanzelf weer. Zij zijn een grote steun voor jou zijn en je bouwt met hen een vriendschap voor het leven op, ook al wonen ze nog zo ver bij je vandaan.
Helemaal koosvriendloos begin je op je nieuwe school en in je eerste week raak je al bevriend met Iris en Christy. Zij zijn samen al langere tijd vriendinnen, dus je vindt het soms lastig dat zij het over dingen hebben, waar jij niets vanaf weet. Dat komt allemaal goed. Na een maandje of twee ben je aan die meiden gewend en ben je ook echt een onderdeel van hun groepje. De rest van je klas is ook wel aardig. Het zijn niet jouw mensen, maar je wordt ook niet meer gepest. Het niveau vindt je wel wat lastiger. Je hebt opeens een stuk meer huiswerk, je krijgt natuurkunde (wat je nog nooit eerder hebt gedaan en moeilijk is) en ook wiskunde is opeens een stuk lastiger. Je bent heel onzeker over je eigen kunnen en bent bang voor onvoldoendes. Die haal je ook, maar je bent zo'n enorme doorzetter, dat je jezelf uiteindelijk weer herpakt en ook de nerd van de mavo bent. Je besluit samen met Iris de schoolband in te gaan als zangeres (je gelooft hier nog steeds dat je later zangeres zal worden) en je hebt een oogje op Jelle. Hij zit in hetzelfde jaar als jij, maar hij is blijven zitten. Je komt in contact met hem en stuurt hem berichtjes. Wederom probeert iemand, Nikki, je te koppelen aan Jelle. Dit keer durf je wat meer, trek je de stoute schoenen aan en stuur je hem een berichtje op Hyves. Helaas krijg je niet het antwoord dat je hoopte... Jelle is niet verliefd op jou en je eerste, erge liefdesverdriet is een feit. Je meldt je die dag ziek voor school en jankt je ogen uit je hoofd. Als 22-jarige is dat nu heel dramatisch en aanstellerig, maar voor jou is het heftig. Je kent dit gevoel niet en hebt dit nog nooit meegemaakt. Ook dit komt weer goed. Jelle is niet de enige jongen op de wereld en hoewel  je denkt dat je (op 14 jarige leeftijd) voor altijd alleen zult blijven: dat is echt niet zo. Je bent nog zo jong. Hou je lekker bezig met school en je vriendinnetjes! Jongens komen later wel, hoewel ik ook snap dat je comfort en liefde zoekt. Tussendoor heb je nog wel wat crushes op wat oudere jongens als Damon, Jayden en Bram, maar ook dat wordt niks. Daar ga je ook verdriet van krijgen en heel lang over inzitten. Je leven lijkt voorbij zonder een vriendje. Iris heeft inmiddels een vriendje en ook een aantal andere meiden beginnen ermee. Je bent een emotioneel en gevoelig meisje en je hebt een sterke pilaar naast je nodig die je opvangt en liefde geeft. Dat komt ook wel, alleen niet op korte termijn. Je beleeft ondanks dat wel twee leuke jaren op de mavo en dat wordt bekroond met een VMBO-TL diploma.
In 2012 begin je aan de havo. Ja, je hebt er een omweg voor genomen, maar je doel is uiteindelijk wel bereikt! Je gaat weer naar een nieuwe school en ook Iris en Christy gaan gezellig met je mee. Je ontmoet Suzanne die bij jou in de klas zit en zij sluit zich aan bij jouw vriendengroepje. Net als de overstap van vmbo-GL naar mavo, vindt je havo ook enorm zwaar en creëer je enorm veel faalangst. Je haalt aan het begin ook weer onvoldoendes en denkt ook dat je te dom bent om dit te doen en dat je juffen in groep 8 gelijk hadden: je gaat het niet kunnen.
Maar lieve Meaghan, laat nooit iemand je wijs maken dat jij iets niet kunt. Jij bent heel slim, ambitieus, een doorzetter en ontzettend gemotiveerd. Jij kan alles. Havo kun je ook. De eerste periode gaat het niet goed, maar je moest gewoon even wennen en wederom herpak je jezelf en haal je uiteraard goede cijfers. Jij kunt het! Geef alleen niet te snel op. Zet door.
Inmiddels ben je 16 jaar en voel je je super volwassen. Oké, je bent nu 12 jaar, dus in jouw ogen is dat ook wel zo, maar voor mij als 22-jarige is dat nog heel erg jong. Je hebt inmiddels een vriendje die je ook via quizlet.nl hebt leren kennen en je hebt contact met hem op MSN. Kevin heet hij. Alleen tja... wat zal ik daar eens over zeggen... Je gaat heel erg verliefd op hem worden, alleen wordt je verliefd op de persoon die hij op MSN is. In het echt is hij een beetje inhoudsloos, saai en totaal niet sociaalvaardig, terwijl jij graag hele gesprekken wil voeren over je problemen, onzekerheden, de toekomst en allerlei andere dingen die je leuk vindt. Op MSN is het contact dus goed, maar in het echt tja... Hij doet niet veel anders dan creepy naar je staren, je zoenen en op alles  'ja' en 'oké' antwoorden wat je vertelt of vraagt.
Ik waarschuw je alvast, van je eerste zoen ga je spijt krijgen. Die is totaal niet wat je er op voorhand van had verwacht. Je verwacht een tedere, lieve zoen, zonder tong. Spontaan, op een romantische plek. Net als in Titanic. Echter krijg je een ongemakkelijke, natte zoen, waarin er ruw een tong in je mond wordt geduwd en waarbij je niet meer weet wat je moet doen. Ja... Dat wordt stom voor je... Alleen heb je dat op het moment zelf nog niet helemaal door. Je bent teleurgesteld, maar je denkt dat het aan jou ligt.
Je ziet je vriendje om het weekend en hij komt alleen naar jou toe. Je ouders willen niet dat jij naar hem toe gaat. Daar ben je aan het begin heel erg boos over, maar ze hebben  het beste met je voor. Ook al lijkt dat niet zo. Zij zien al veel eerder dan jij dat dit niet de juiste jongen voor jou is, net als je vriendinnen trouwens. Alleen jij bent eenzaam en hebt iemand nodig die je opvangt , je sterkte rots is en je liefde geeft. Kevin is dat voor jou, denk je. Je gaat denken dat je toch niet beter kunt krijgen, want al die knappe gasten wilden je niet. Je vindt jezelf dik en lelijk en daarom kan je alleen met lelijke, inhoudsloze jongens krijgen, want dat is het enige wat je waard bent. Lelijke  jongens vallen nu eenmaal op lelijke meisjes. Je accepteert dat.
Op een gegeven moment vindt je het allemaal niet meer leuk. Je krijgt steeds vaker ruzie met je vriend. Er zijn hier meerdere redenen voor. Hij is bijvoorbeeld helemaal niet ambitieus en doet zijn best niet op school. Hij wil bestsellerschrijver worden, maar zijn verhalen zijn ruk. Daar ben je eerlijk over, maar hij accepteert dat niet. Hij wil seks en jij niet (diep van binnen voel je dat hij niet de juiste persoon voor je is), en na bijna een jaar relatie moet je toch wel eens seks gaan hebben volgens hem. Je houdt dit af.  Heel goed! Vooral doen! Van je eerste zoen heb je al spijt, dus laat hem ook niet je eerste keer seks verpesten. Dat moet speciaal worden en met de juiste persoon voor jou. Uiteindelijk gaat het uit tussen jullie en ben je er helemaal niet rouwig om. Je gaat heel anders in het leven staan. Je hebt helemaal niemand nodig. Je hebt jezelf nodig.

Je vindt het heerlijk om single te zijn, want nu kun je weer rustig naar alle knappe mannelijke exemplaren op de wereld kijken. In 2013, als je 17 jaar bent, begin je met bloggen! Dit is je nieuwe uitlaatplekje, waar je alles kunt delen en dat doe je in 2018 nog steeds met heel veel plezier! Erg veel lezers ga je niet krijgen, maar bij goede artikelen krijg je er gemiddeld toch wel 150! Ook begin je op je zeventiende aan rijlessen. Dit vindt je aan het begin erg leuk, maar af en toe zakt de moed je volledig in je schoenen. Door je stomme instructrice denk je dat je het nooit zal leren en dat je een loser bent op de weg. Zij heeft helemaal geen aandacht voor je, zit alleen maar te bellen en wordt kwaad als je iets fout doet. Mijn tip: verander van instructeur! Daarna zal het heel snel gaan en heb jij op je achttiende je rijbewijs! Je haalt je rijbewijs in 2014, wat je al helemaal een volwassen gevoel geeft! Eindelijk ben je een grote meid.

2014 breekt aan, een heel speciaal jaar voor jou. Je bent 18 jaar geworden. Dit is het jaar van je havo-eindexamen. Hier heb je super veel stress voor, maar uiteindelijk haal je het gewoon dik! Je boekt samen met je vriendinnen Iris, Marije en Christy een eindexamenreisje naar Parijs om te vieren dat jullie zijn geslaagd! Dit is je eerste reisje zonder ouders en wat voelt dat machtig! Je hebt daar een ontzettend leuke tijd. Je begint na de zomervakantie met studeren. Nee, niet voor zangeres en ook niet voor journalist, maar je begint aan de hbo-studie: Human Resource Management. Dat zal je nu helemaal niets zeggen, dat geeft ook niet. Verdiep je er ook nog maar niet in. Je gaat nog ontdekken dat je dit leuk vindt en dat dit echt bij jou past. Droom nu nog maar lekker over je carrière als zangeres, dat is wat je nu wilt.
Je hebt het naar je zin op je studie, maar ook daar is het net zoals bij mavo en havo een boel onzekerheid. Je haalt weer onvoldoendes en voelt je heel dom. Alleen weet je inmiddels ook wel een beetje dat het een kwestie van wennen is. Wederom ben je de nerd van je klas en haal je alles!

Ook ontmoet je in 2014 je grote liefde met wie je vanaf je achttiende samen zult zijn. Je gaat heel wat jongens in je leven tegen komen die je ontzettend leuk gaat vinden. Je grote liefde is niet Nick, Robin, Jelle, Youri, Damon, Jayden, Bram, Kevin of Aleardo. En het zijn zelfs Ruud Feltkamp of Tom Felton niet, zoals je altijd dacht. Het is Luuk! Hij studeert hetzelfde als jij en zit bij jou in de klas. Al vanaf de eerste dag vind je het een enorm knappe gast! Alleen verwacht je er niets bij, want na alle ellende met de bovengenoemde gozers, was je er wel klaar mee. Je liet het allemaal op je afkomen en ondernam zelf ook actie! Hij vroeg je op date en het was meteen raak! Tot op de dag van vandaag ben ik met hem samen. Geloof me Meaghan, je gaat hem super knap vinden (hij heeft een sixpack!) en daarnaast heeft hij ook een prachtige inhoud (o.a. lief, slim, grappig, zorgzaam, emotioneel sterk, relaxed), precies wat jij al die jaren gezocht hebt en naar hebt verlangd. Misschien komt hij later in je leven dan je zou willen, maar je krijgt hem uiteindelijk! Jouw sprookje komt echt nog wel en wees niet bang om voor altijd alleen te blijven, want je bent nog zo jong. Ik kan je garanderen dat de prins op het witte paard eraan komt als je er klaar voor bent. Je moet eerst veel alleen doen, heel veel ontdekken, leren, groeien en op je bek vallen, voordat je aan zo'n goede en sterke relatie met je droomprins kan beginnen. Er is helemaal niets mis met single zijn tot je achttiende of zelfs nog langer dan dat. Het geeft je juist de tijd en ruimte om te ontdekken wie je bent, wat je wilt en om te beseffen dat je geen man nodig hebt die jou overeind houdt, dat kun jij prima zelf!
Vanaf het moment dat je met Luuk bent en volop bezig bent met je studie, word jij ook een beter mens. Dan groei en bloei jij echt op en wordt je volwassen. Ondanks dat je de komende jaren heel hard gaat roepen dat je groot en volwassen bent, ben je dat nog niet en dat is helemaal niet erg. Je word sterker, bent minder onzeker, word sociaal vaardiger, gaat gezond eten en zelfs sporten (aan beide heb je momenteel een enorme hekel...), je zit beter in je vel en je bent meer zeker over je eigen kunnen. Je hebt nog steeds hele lieve vriendinnen, die al heel lang in je leven zijn. Suzanne, Iris, Marije, Melanie en Maaike zijn vriendinnen voor het leven, Ja, ook Maaike zal terugkomen in je leven! In 2016 leggen jullie weer contact en is jullie band weer erg sterk!
Ook al ga je dat de komende jaren nooit verwachten,: jij word een sterke powervrouw met veel ambitie, doorzettingsvermogen en lef. Ik ben dan al 22-jaar, maar ook ik moet nog veel leren! Ook ik ga nieuwe lessen leren de komende jaren en ik zal gegarandeerd nog op mijn bek gaan, maar inmiddels weet ik dat je daar sterker van wordt. Lieve 12-jarige Meaghan, wees niet bang om te vallen en fouten te maken. Ik weet dat het spannend is. Ondanks dat je toekomst er voor nu niet rooskleurig uitziet, maakt het je wel sterker. Je gaat straks een lastige periode door, heel die puberteit is gewoon heel vervelend. Maar jij kunt dit! Probeer niet pessimistisch te zijn over alles, te zeggen dat niets goed komt en de hele wereld tegen je is. Je gaat door een hel, maar daar wordt je sterk van. Daardoor wordt je de vrouw die ik nu ben, de vrouw die jij altijd al hebt willen zijn: onafhankelijk, sterk, slim en doorzettend.
Uiteindelijk zul je lieve vriendinnen voor het leven hebben, volg je het opleidingsniveau dat je wilt volgen, vindt je de prins op het witte paard en wordt je ook die vrouw die het leven aan kan. Het heeft alleen heel veel tijd en levenservaring nodig.

Misschien is het leuk dat ik jou weer een brief schrijf over 10 jaar. Dan heb jij mijn leeftijd en ben ik 32 jaar. Zullen we dan weer eens kijken welke lessen je allemaal tegen gaat komen en wat je allemaal gaat meemaken of wordt het dan veel te saai voor  je? De tijd zal het leren.
In elk geval, bedankt voor het lezen! Succes met alles wat je gaat beleven de komende 10 jaar. Maak ondanks alles wat je te wachten staat veel plezier en geniet van alle mooie dingen in je leven. Jij komt er echt wel. Misschien niet doordat je als maar rechtdoor gaat, maar met die omweg, waar niets mis mee is, lukt het jou wel. Keep your heart strong!


Heel veel liefs,

De 22-jarige Meaghan

Reacties

 1. wat een mooie blog meaghan! echt een sterke brief! wat heb je toch ook veel meegemaakt in je leven. het lijkt mij ook wel leuk om zoiets te schrijven, alleen heb ik geen blog. hoewel sommige dingen ook prive zijn, dus misschien doe ik het gewoon voor mezelf.

  xoxo djolie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie brief! Fijn dat je er nu zo op terugkijkt. Die foto's van jou als jong meisje zijn ook vet schattig!

  Groetjes,
  Andrea

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!