Kerstmis hoeft niet de mooiste tijd van het jaar te zijn

De kerst is voor de meeste mensen een gelegenheid om elk jaar weer naar uit te kijken. Je ziet je familie en vrienden weer, je bent mooi opgedoft (of je loopt in je foute kersttrui, mag ook), er staat luxe eten op tafel en het huis is mooi versierd. Toch weet ik dat niet iedereen even veel van kerst kan genieten om diverse redenen. Ik ben één van die mensen van wie kerst niet per se hoeft. Vaak vind ik de gezelligheid geforceerd en zie ik kerst als een soort verplichting, waarbij je andere mensen een plezier moet doen om het samen te vieren. Met deze blog wil ik je laten weten dat, mocht je de kerst ook geen leuke periode vinden, je er niet alleen in staat en een vreemde eend bent die afwijkt van de rest van de mensheid. Het is oké om een ander gevoel of een andere mening te hebben. 

De verplichting 

Elk jaar zie ik best wel weer tegen de kerstdagen op. Een jaar gaat veel te snel voorbij en naar mijn idee heeft het kerstfeest van vorig jaar pas een maand geleden plaatsgevonden. Echter is het nu al weer tijd voor het kerstfeest van 2017 en eerlijk gezegd begin ik daar eind november al over te piekeren. Ik heb helemaal geen zin in dat stomme kerstfeest. Waarom moet dat elk jaar? Iedereen doet er heel blij over en is mega enthousiast over de kerst. Ik merk het op school bij studiegenoten, bij vriendinnen, maar ook bij mensen op YouTube en in de media. Natuurlijk is kerstmis een leuk feest, alleen hecht ik er niet heel veel waarde aan. Als kind kon ik heel erg genieten van de feestdagen, maar nu voelt het eerder als een sociale verplichting of als iets wat de media je oplegt. Je moet een perfect kerstdiner serveren, je moet er mooi uitzien, je moet het gezellig hebben,  je moet het iedereen naar zijn zin maken. Kerst geeft mij altijd het gevoel dat je zo veel moet doen, in plaats van dat het mag. De media wakkert dit beeld sterk aan, denk maar aan alle reclame en vlogs die je ziet voorbij komen, maar ook voelt het alsof mijn omgeving dit ook van mij verlangt. Nooit heb ik echt het gevoel dat ik de feestdagen zelf mag vormgeven. In mijn ideale plaatje ziet kerst er zo anders uit, alleen dien ik gewoon rekening te houden met mijn omgeving. Daar is niets mis mee, maar na 21 kerstfeesten in (ongeveer) dezelfde context, vind ik het tijd voor wat anders. Alleen kan dit helaas niet. Ik zou ook niet mijn (schoon)familie in de steek willen laten en zeggen dat ik niet kom. Dat is raar. Desondanks vraag ik mij wel af hoe lang we de verplichting nog moeten volhouden...


Geforceerd 

Natuurlijk weet ik dat het voor het grotere plaatje is. Ik doe het voor mijn familie en schoonfamilie. Ik doe hen een plezier, zij vinden het leuk dat ik erbij ben en ook probeer ik gezellig te doen. Helaas voelt dit voor mij zo geforceerd. Van mijzelf ben ik helemaal geen social butterfly en dat ben ik ook niet bij mijn (schoon)familie. Ik hou gewoon niet zo van random gesprekken. Soms heb ik gewoon geen zin om te praten of om mezelf te laten zien. Soms voelt het fijner om gewoon in mijn bubbel te zitten. Ik hou veel van mijn familie en zou ze ook niet kunnen missen, alleen hecht ik geen waarde aan de familiebijeenkomsten met kerst, hoe cru dat ook klinkt. Voor mij zit er veel meer waarde aan wanneer ik een familielid spontaan zie, zonder specifieke reden, zonder dat het is opgelegd. De hele dag zit ik eigenlijk te wachten tot het voorbij is, hoe zielig of ondankbaar dat misschien ook klinkt.

Eten 

De maaltijden tijdens kerst is iets wat ieder jaar nog enorm lastig blijft. Het eten wat geserveerd wordt, valt buiten mijn comfortzone. In mijn dagelijks leven eet ik weinig vlees, veel groenten en fruit, weinig suikers en geen abnormaal grote porties. Kerstmis staat natuurlijk vaak bekend als een vreetfestijn en bevat alles wat ik normaal niet fijn vind om te eten: suikers in zoetigheden, stukken vlees, vetten en koolhydraten en meerdere, uitgebreide gangen. Als ik even relativeer, weet ik dat twee á drie dagen wat anders eten niets verandert aan mijn lichaam en dat het ook niet slecht voor je is om af te wijken. Alleen heb ik er geen fijn gevoel bij. Het eten valt vaak niet in de schijf van vijf en voelt daarom ook niet veilig aan, wat resulteert in een gevoel van dik zijn en het idee krijgen dat ik een veelvraat ben. Onzin natuurlijk, alleen mijn hoofd vindt het soms leuk om met mijn gedachten te spelen. Ook hierdoor is kerst niet fijn voor mij, want er wordt afgeweken van mijn veilige en gezonde voedingspatroon. Dit is ook een reden waarom ik niet geniet van de kerst. Het is spannend en ik weet niet precies wat ik van het eten kan verwachten, helemaal omdat ik het niet zelf bereid heb. Natuurlijk kan ik wel overleggen, maar ook dan is het niet goed: ik voel me dan zeikerig en tot last. Dilemma's en issues... Ik wil niet dat mensen heel het kerstdiner healthyproof gaan maken, omdat ik mee eet. Dat is voor hen ook niet leuk, maar ik wil mij ook niet kut voelen,  doordat iedereen 'rare' dingen wil eten voor de feestdagen. 


Commerciële versieringen 

Hoe mooi ik kerstbomen, versieringen en lampjes ook vind en stiekem wel toegeef dat ik het heel gezellig vind staan, blijft het in mijn ogen allemaal commercieel. Het is gezellig dat de stad, de huizen, scholen en kantoren ermee versierd worden, maar waar doen we het voor? Steek wat kaarsjes aan en je hebt ook een mega gezellige sfeer, daarnaast zijn kaarsjes ook nog eens veel goedkoper dan alle kerstballen, kerstlichtjes en de boom zelf. Elk jaar moet die boom weer versierd worden en als je geen kunstboom hebt, moet je weer een boom gaan aanschaffen. Persoonlijk zie ik het nut daarvan niet zo in. Waarom doen we dat eigenlijk? Het kost moeite en levert allemaal troep. Het eindresultaat is wel leuk, maar de weg er naartoe is in mijn ogen het allemaal niet waard. Niet dat ik heel de versiering wil afkraken hoor. Het is mooi, zoals ik al zei. Alleen hoeft dat van mij allemaal niet zo nodig. Het is gewoon iets waar de winkels en maatschappij winst mee maken. Helemaal als je elk jaar opnieuw een boom moet kopen of weer kerstballen moet aanschaffen, omdat je je glazen ballen weer hebt laten vallen. 


Is het allemaal echt zo erg? 

Nee, het is allemaal niet zo erg. Ik schets het hierboven vrij heftig. Ik kan het kerstfeest wel waarderen, alleen ben ik het gewoon zat dat je op kerst zoveel lijkt te moeten. Het lijkt mij gewoon fijner als iedereen zelf kiest wat hij of zij gaat doen op kerst en niet dat je verplicht je vrienden en familie moet bezoeken als je dat niet wilt of dat je per se je huis moet versiering in kerststijl om erbij te horen. Dat je dingen moet eten waar je helemaal geen zin in hebt of dat je verplicht gezellig moet doen, terwijl je je misschien liever terugtrekt. Laat kerst een keuze zijn en geen verplichting. Persoonlijk zou ik er veel minder tegenop zien als ik gewoon zelf mijn keuzes mocht maken en zelf mijn dagen mocht indelen, zonder rekening te houden met andere mensen.

Begrijp me niet verkeerd. Het is goed dat we kerst vieren. We staan stil bij de liefde in de wereld, maken tijd voor onze familie en vrienden, gaan de eenzaamheid tegen en genieten van het einde van het jaar. Alleen besef je ook dat er mensen zijn die elk jaar op zien tegen kerst om wat voor reden dan ook: eenzaamheid, het missen van een dierbare, last hebben van eetproblemen, zich geforceerd voelen, mensen die weinig geld hebben voor een feest en noem het maar op. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend dat kerst een leuke gelegenheid is. Als dat voor jou ook het geval is, schaam je dan niet. Je bent niet de enige die er elk jaar tegenop ziet en die het lastig vindt om 'te participeren' in de feestelijkheden. Het geeft niets als je hoofd er niet naar staat en je bent ook niet lastig of ondankbaar. Kerst is voor iedereen en dus ook voor jou, zelfs als het niet zo lekker met je gaat. Bedenk dat het maximaal drie dagen duurt en dat het zo weer voorbij is. Dan is het weer voorbij en kun je weer een jaar lang wachten. Vergeet niet dat je er niet alleen in staat en voel je niet schuldig als jij tijdens kerst niet de beste versie van jezelf bent. Dat ben ik ook niet... Daarom doe ik op de andere dagen van het jaar extra hard mijn best!

Wat vind jij van kerstmis? 


Reacties

 1. Zelf vind ik de kerst met vlagen leuk. Vorig jaar had ik er helemaal geen zin in en voelde het voor mij ook als een enorme verplichting. Ik had geen z in om gezellig te doen en per se iedereen te zien. Dit jaar heb ik er wel zin in en kijk ik echt uit naar het kerstdiner met familie. Ik heb geen idee waar dat aan ligt, maar het is logisch dat je niet elk jaar evenveel zin hebt in de feestdagen.

  Groetjes,
  Andrea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit jaar heb ik ook minder zin in kerst, omdat het het eerste jaar is dat ik dit zonder mijn opa moet vieren. Zoals je weet is overleden en wist ik de vorige kerst al dat dit onze laatste kerst samen ging zijn. Dat is best lastig, vandaar dat ik er dit jaar ook minder zin in heb dan vorige jaren. Goed dat je er een blog over schrijft. Iedereen doet altijd maar alsof kerst altijd leuk is, maar dat is niet altijd het geval.

  Xx M

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!