Recept: Havermout-banaanpannenkoeken

Steeds meer ben ik bezig met healthy food. Dit vind ik belangrijk, omdat wij mensen tegenwoordig veel te veel troep binnen krijgen, maar ook omdat ik zo beter kan leven met mijn eetstoornisverleden. Door bewust te worden van wat ik eet en alleen maar goede en gezonde dingen in mij te stoppen, zit ik stukken beter in mijn vel. Zo probeer ik te variĆ«ren in ontbijt en/of lunch. Vandaar dat ik vandaag een recept met jullie deel, namelijk havermout-banaanpannenkoeken. Je kunt ze eten als ontbijt of als lunch. Ze zijn lekker, gemakkelijk te maken en daarnaast zijn ze super gezond. Dit recept kwam ik tegen in de Allerhande, maar ik heb er een beetje mijn eigen twist aan gegeven en deel hem graag met jullie! Geloof me, het is zo lekker en de meest gezonde pannenkoek die je kunt krijgen!






Havermout-banaanpannenkoeken

Dit zijn hele lekkere, maar vooral gezonde pannenkoeken die je prima als ontbijt of lunch kunt eten. Ze zijn door de havermout enorm machtig en garanderen voor minstens 4 uur een vol en verzadigd gevoel. Wanneer je nog nooit havermout geproefd hebt of het niet zo lekker vindt, zou ik het toch aanraden. De havermout proef je namelijk niet goed terug. Het is de banaan in deze pannenkoek die de overheersende smaak heeft. Je pannenkoeken zullen ook een stukje dikker zijn dan gewone pannenkoeken die niet zo gezond zijn. Ze zijn simpel te bereiden. Je staat ongeveer een half uur in de keuken, afhankelijk van het aantal pannenkoeken dat je gaat bakken. Prima te doen dus op een zondagochtend als verwen ontbijtje of als je in de middag een keer tijd over hebt.
Voor mijn eigen pannenkoeken gebruikte ik bananen, eieren, havermout, een scheut melk, wat kaneel, bakpoeder en wat vruchtjes voor erop. 

Wat heb je nodig?

Voor 6 tot 8 pannenkoeken heb je nodig:
* 2 bananen;
* 7 tot 8 eetlepels havermout (ongeveer 90 gram);
* 2 eieren;
* 4 eetlepel melk (sojamelk / koemelk); 
* 1 theelepel bakpoeder;
* Een beetje boter of olie om in te bakken.

Optioneel:
* 2 tot 4 eetlepels kaneel; 
* Rozijnen;
* Honing;
* Ahornsiroop;
* Blauwe bessen, appels, frambozen, aardbeien of ander fruit dat jij lekker vindt. 

Keukengerei:
* Een pan om in te bakken;
* Een schaal voor het beslag;
* Een staafmixer, keukenmachine of een garde, net wat je in huis hebt;
* Een spatel om de pannenkoeken mee om te draaien;
* Een soep- of jusopscheplepel om het beslag in de pan te gieten.

Als je uiteindelijk meer pannenkoeken wilt, dan kun je er altijd extra eieren, banaan en havermout bij doen!



Bereidingswijze

1. Pel de twee bananen en prak ze in je beslagkom fijn.
2. Voeg de twee eieren toe.
3. Voeg 7 tot 8 eetlepels havermout toe
4. Voeg 4 eetlepels melk toe
5. Voeg het theelepeltje bakpoeder toe
6. Optioneel: voeg een snufje kaneel toe


7. Mix of roer het geheel tot een glad beslag. Het geeft niet als er wat grove stukjes havermout in het beslag zitten. Wanneer je mixt of een keukenmachine hebt, dan mix je ongeveer 5 minuten. Met een garde doe je er veel langer over, dit kan 10 tot 15 minuten duren.
8. Verwarm de pan en de verhit de olie / boter. 


9. Giet een soep- of juslepel beslag in de pan  en maak er een rondje van. 
10. Laat de pannenkoek op een middelhoog vuur 3 tot 4 minuten bakken. Wanneer hij stevig aanvoelt, kun je hem omdraaien met de spatel. Als hij nog niet stevig aanvoelt, laat hem dan nog even liggen. Als je hem gaat draaien zal hij uit elkaar vallen. Je kunt aan de pannenkoek zien wanneer hij omgedraaid moet worden. Dit kan als de bovenkant van je beslag niet meer nat is. 


11. Bak de andere kant 3 tot 4 minuten. 
12. Je pannenkoek is klaar, je kunt de rest op dezelfde wijze als stap 10 en 11 bakken. Vergeet niet steeds een beetje nieuwe boter of olie in de pan te doen!

13. Je pannenkoeken zijn nu als het goed is allemaal gebakken. Tijd om te beleggen. Aangezien het gezonde pannenkoeken zijn, wil je ook gezond beleg erop. Suiker en stroop zijn daarom geen aanraders. Kies voor rozijntjes, verschillende soorten fruit, honing of ahornsiroop. 
14. Ready to eat! Eet smakelijk!



Ga jij dit recept proberen? En als je het geprobeerd hebt, wat vond je er dan van?


Reacties

  1. Wauw, die zien er lekker uit. Ik kende het recept al, maar daar zaten krenten bij en dan zonder havermout. Ze lijken me erg lekker en het is ook goed omschreven hoe je ze moet maken. Ik ga binnenkort zeker een poging wagen. Ben benieuwd!

    Groetjes,
    Andrea

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ziet er lekker uit. ik had er nog nooit van gehoord een gezonde pannenkoek. het recept is duidelijk en het lijkt me niet lastig om te maken, okal ben ik niet goed in koken. :-)
    xoxo djolie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ohh dat lijkt me lekker! Ik ga het gelijk maken :) Super blog dankje!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!