Kinderprogramma's van vroeger

Wat mis ik de kinderprogramma's van vroeger soms toch! Vroeger zat ik echt dagelijks, standaard minstens twee uur achter de televisie, terwijl ik dat nu nog nauwelijks doe, alleen wanneer GTST op televisie is of wanneer er echt een programma komt wat ik wil zien. Vroeger toen ik een klein meisje was, had ik genoeg dingen om te kijken. Nu denk ik dat de kinderen van tegenwoordig echt wat missen in hun leven, omdat de  programma's die de meeste 90's kids keken niet meer op televisie komen. Wij hadden heel veel tekenfilms en zij hebben heel veel programma's met echte mensen die in het Nederlands zijn ingesproken, waardoor de monden vaak niet kloppen met de tekst. Ik heb alle programma's die ik vroeger graag keek op een rijtje gezet en ik denk dat de meeste van mijn leeftijdsgenoten deze programma's kennen en ook keken! Pas op, want het gaat een hele lijst worden! Ik keek namelijk best wel veel.




Beugelbekkie 

Dit keek ik al sinds ik heel erg jong was. Het sprak me vooral aan dat Sharon (Beugelbekkie) gewoon een meisje was, die de puberteit doorging. Ik wist alleen nog niet wat het allemaal was als 6-jarige, maar ik vond het wel heel erg leuk om te kijken. Toen ze bijvoorbeeld voor het eerst ongesteld werd, snapte ik dat niet en dacht ik dat ze gewoon ziek was. Op latere leeftijd begon ik eigenlijk pas te begrijpen wat ik precies had gekeken en snapte ik ook wat er aan de hand was. Ze maakt eigenlijk gewoon alles mee wat een pubermeisje kan meemaken. Daarom keek ik het later toen ik wat ouder was ook nog steeds. Eigenlijk is het een best educatief programma voor meiden van jonge leeftijd, omdat er in een verhaal tips worden gegeven over de puberteit, alleen als kleine meid vang je dat niet op die manier op. 




Pokémon 

Volgens mij keek vrijwel iedereen dit programma. Het werd meerdere keren per dag op tv uitgezonden en was enorm groot. Je had er merchandise van; knuffels, bekers, dekbedden, speelgoed, spelletjes voor op de gameboy, stickers, kaarten en zelfs de chips zakken deden eraan mee door de bekende flippo's in de chips te stoppen. Hierdoor wilde ik eigenlijk alleen maar chips eten. Zelfs op de actimel (yoghurtdrink) stonden plaatjes van pokémon die ik spaarden. Het programma zelf is natuurlijk ook super leuk, allemaal pokémon en de een nog leuker dan de andere. Mijn favoriete pokémon was Togepi, dat kuiken-achtige dier dat nog half in een ei zit. Ik vond het altijd het leukste als ze vochten tegen Team Rocket, want die waren altijd irritant en nooit heel slim en Ash won altijd van hen samen met Pikachu. Het is nu vrij lang geleden sinds ik dit programma voor het laatst heb gezien, maar vroeger was ik er echt weg van. 



Totally Spies

Dat programma ging over drie meiden: Sam, Clover en Alex. Zij leven in Beverly Hills en lijken op het eerste gezicht gewone meiden, maar eigenlijk zijn het drie spionnen die de wereld steeds opnieuw moeten redden van kwade schurken. Ze worden steeds "gewhoopt" door Jerry, hun baas en krijgen de coolste gadgets mee. Ik wilde vroeger zelf ook altijd hun gadgets hebben, bijvoorbeeld hun rugzakken die jetpacks waren of een lipstick met een laserstraal erin. Als ik met mijn vriendinnen Totally Spies ging spelen op het schoolplein, wilde ik altijd Sam zijn. Zij had van dat mooie lange haar en was altijd de slimste. Dat sprak mij het meeste aan en daardoor wilde ik altijd haar zijn. Dit was vaak geen probleem, want alle meiden wilden altijd het liefste Clover zijn. Wel vond ik het altijd grappig hoe Clover en Mandy zo lekker gemeen tegen elkaar konden doen. Totally Spies is volgens mij nog steeds op televisie. Ik heb het in elk geval al een paar keer voorbij zien komen en  hierdoor ben ik het af en toe weer gaan kijken!


Samson & Gert 

Nog steeds is dit een van mijn favoriete programma's en wanneer dit op televisie is kijk ik het nog regelmatig! Ik ben opgegroeid met Samson en Gert. Ik ging elk jaar naar de kerstshows en naar Plopsaland. Ook had ik een knuffel van Samson, heb ik alle cd's en had ik toen ik klein was een dekbed, een handdoek en dat soort dingen. Ik was echt fan! Vroeger had ik niet door dat alle volwassenen in het programma eigenlijk vrij kinderlijk waren. Nu ik het regelmatig zie, vind ik het wel grappig. Een kapper die net een klein kind is, een onverantwoordelijke burgemeester, Gert die wel geld heeft maar geen idee waarvan, want hij werkt niet. Een uitkering misschien? Een gemeentesecretaris die in het rond blijft springen. Dan heb je natuurlijk ook nog Samson. Hij blijft super schattig en zegt na 25 jaar nog steeds alles verkeerd! 



Shin Chan 

Dat jochie was zo enorm grappig en dat allemaal door zijn "blote kont boogie". Bij elke gelegenheid wilde Shin Chan zijn broek uittrekken en de kont boogie doen. Het is een kind uit Japan en hij woont met zijn gezin in een huis. Hij heeft een vrij slechte relatie met zijn moeder en is dol op zijn hond, maar heeft een hekel om deze te voeren. Het enige volwassen trekje aan dit kind is dat hij graag kijkt naar vrouwen in bikini's, maar deze rare eigenschap heeft deze vijfjarige jongen van zijn vader geërfd. Zijn vader kijkt ook naar deze dames, tegen de zin in van zijn vrouw. Ik vond vroeger altijd dat de afleveringen maar vrij kort duurden, slechts 7 minuten. Daarom zond FoxKids altijd drie afleveringen uit, om tijd te vullen. Alleen was dit voor mij nog steeds te kort, want ik kon geen genoeg krijgen van dit programma. Ik vind de stem van Shin Chan trouwens echt grappig, lekker irritant. 



What's with Andy

Ook dit is een programma wat ik echt kan missen. Hier had ik met een vriendin samen heel veel lol om, gewoon omdat we het liedje in het intro al heel erg grappig vonden. Andy was gewoon het vervelendste ventje van de school dat altijd een grap wilde uithalen om leuk te zijn, alleen kon niemand dit waarderen. Hij werkte samen met zijn vriend Danny, die altijd achter hem stond en eigenlijk net zo'n grappenmaker was. Andy had een oogje op het leukste meisje van de school, Lori. Ik vind de stijl van deze serie ook goed, want ik vond altijd dat het heel speels, maar toch enigszins realistisch getekend is. Andy is geen voorbeeld voor kinderen, maar het is wel leuk om ernaar te kijken. Hij doet van die grootse dingen die je normaal nooit zou doen. 



De bende van vijf 

Dit programma was volgens mij niet heel erg lang op televisie, want ik heb het niet erg vaak gezien, maar ik weet wel dat ik het geweldig vond. Het ging over een gezin met vijf kinderen, een vijfling. Twee meiden en drie jongens. Deze kinderen leken totaal niet op elkaar de een was heel klein, de ander heel dik en groot, meisjesachtig, jongensachtig, nerd en een pinker, maar toch waren het broertjes en zusjes. Ze kregen op een gegeven moment een  hond die zij "zes" noemden, omdat hij het zesde kind was van het gezien. Je had verschillende afleveringen en in elke aflevering speelde een ander kind de hoofdrol. Mijn favoriet was Krystal, het meisje met de knotjes, omdat zij een zangeres wilde worden, maar totaal niet kon zingen en andere mensen met haar gezang lastig viel. 


Winx 

Ook Winx was in mijn tijd erg populair. Dat ging over zes meiden die feeën waren en naar een feeënschool gingen om magie te leren. De Winx bestonden uit: Bloom, Stella, Musa, Flora en Techna. Later kwam Layla daarbij. Het hoofdpersonage was Bloom en toevallig vond ik dit het meest irritante personage. Ik vond haar altijd aanstellerig en ze had een irritant ingesproken stem. Ik had altijd meer met Flora, Stella en Musa. Deze drie meiden vond ik het leukste en ik vond ook dat zij de mooiste feeënpakjes hadden als zij transformeerden. Met de rest had ik niet echt wat. De meiden vochten ook regelmatig tegen de Trix. Dat was een groepje meiden die het tegenovergestelde waren van de Winx. Zij waren heksen en studeerden hekserij in de wolkentoren. Eerst vond ik Winx nooit leuk en hadden al mijn vriendinnetjes het erover. Pas toen het ongeveer een jaar op televisie was, begon ik het pas leuk te vinden en ging ik het kijken. Ook kocht ik merchandise zoals poppetjes en een spelletje, 



Zoop 

Een kinderserie die ik helemaal heb afgekeken van begin tot einde, Wat was ik hier fan van! Het ging over 8 jongeren, de "rangers", die een opleiding tot dierenverzorger volgenden in Ouwehands dierenpark in Rhenen. Hier werd het programma ook opgenomen. Toen het programma begon was ik 7 jaar en vond mijn moeder me te jong om ernaar te kijken, aangezien het om half 8 werd uitgezonden in de avond en ik toen al naar bed moest. Pas later ben ik het gaan kijken, maar heb ik alsnog de eerste afleveringen gezien. Mijn favoriete personage was eerst Bionda, gespeeld door Nicolette van Dam. Later werd dat Sira, omdat ik daar toch meer herkenning in vond dan bij Bionda. Ik had altijd een crush op Bastiaan en hij kreeg aan het einde van de serie ook met Sira, waar ik toen heel blij om was. Ik wilde door Zoop zelf ook naar Ouwehands dierenpark en hier ben ik ook heen geweest. Een keer met schoolreis en een keer met mijn gezin. Met schoolreis heb ik toen Taffie en Mike zien lopen en dat vond ik echt heel erg leuk! Helaas stopte de serie in 2006 geloof ik. Er zou vervolg komen, maar dat is nooit gemaakt. Wel waren er drie films gemaakt. Het leukste aan de serie vond ik het leuke verhaal, maar ook dat het om dieren draaide, aangezien ik dol ben op dieren!


Kids from room 402 

Deze serie was eigenlijk niet heel mooi getekend, je kunt het zelfs slordig noemen. De verhalen vond ik echter wel heel erg leuk. Het ging over een klas met kinderen en eigenlijk komen er allerlei dingen in voor die een klas kan meemaken. Er komen wel veel Amerikaanse dingen in voor, dus die kun je niet meemaken in Nederland, maar er zijn ook dingen die voorkomen bij ons, zoals: de schooldokter, een overleden klassendier, seksuele voorlichting en een schoolfeest. Het programma draaide om alle kinderen, maar natuurlijk werden er wel weer kinderen uitgelicht. Dit waren vaak Jessy, Nancy, Vinnie of Polly. Wie het programma kent, weet wie dit zijn. Nancy was dat meisje met dat grote, wilde, rode haar. Polly was het meisje uit Litouwen die lepels spaarde en betweterig overkwam. Vinnie was een stoer, Italiaans jongetje en Jessy was een kale jongen, die een echt moederskind is. 


Hamtaro 

Aww, weten we allemaal nog wie Hamtaro was? Dat was dat schattige wit, oranje hamstertje dat altijd op avontuur ging met andere hamsters. Hij woonde met zijn baasje Laura in huis, maar wanneer zij naar school ging, ging Hamtaro erop uit om avonturen te beleven met andere hamsters, waarvan hun baasjes naar werk of school waren. Je had allerlei verschillende soorten hamsters, die ook uit andere culturen kwamen. De populairste hamster was Bijoux. Alle mannelijke hamsters waren verliefd op haar, maar Bijoux zelf was op Hamtaro. 

Rocket Power 

In dit programma ging het om 4 kinderen die verschillende sporten uitoefenden. Ik heb totaal niets met sport en vond er niks aan, alleen in Rocket Power vond ik het wel gaaf, omdat ze niet de standaard sporten deden als voetbal en basketbal, maar zij deden aan surfen, skateboarden hockey en mountainbiken. Ook was het stoer dat er drie jongens waren en een meisje, wat wel zorgde voor girlpower en dat het programma ook toegankelijk is voor meisjes. Dan had je ook  nog die dikke man uit Hawaii, Tito, die altijd een wijsheid had van de oude Hawaiianen. 


Bratz

Dit programma is een typisch meidenprogramma en is ook niet heel lang op televisie geweest. Dit ging over vier meiden die naar school gingen en daarnaast hun eigen tijdschrift hadden over mode. Dit tijdschrift heette Bratz en zo noemden ze hun groepje ook. Ze hadden vriendinnenproblemen, modeproblemen, problemen met jongens en met hun concurrent. Het tijdschrift Your Thing zat in hetzelfde gebouw als de Bratz en werd door hen slechter verkocht. De concurrent probeerde hen dan altijd te bespioneren of uit te schakelen. De tweevils werken voor de concurrent. Zij waren een domme tweeling en moesten ervoor zorgen dat de Bratz stopten met hun tijdschrift. Ik was helemaal weg van dit programma en heb er zelfs dvd's van. Bratz zijn ook een soort barbiepoppen, want je kon ook poppen ervan kopen. Ze zijn alleen wat kleiner en hebben grotere hoofden. Ik probeerde een aflevering in het Nederlands te zoeken, maar deze staat niet op YouTube, vandaar dat deze Engelstalig is. 


De Tofu's 

Als laatste heb ik de Tofu's uitgekozen. Dit programma was ook een vrij apart ding, want het ging over een gezin die biologisch en veganistisch leefden. Voor de ouders was dit heel normaal, maar de kinderen hadden het hierdoor lastig op school, omdat ze alleen biologische groentes aten, nooit fastfood mochten en ander soort kleding droegen dan hun leeftijdsgenoten. De buurman van de familie Tofu mocht hen ook niet. Hij is precies het tegenovergesteld van hen; houdt van technologie, heeft zijn eigen fastfood restaurant en een stoere, niet milieuvriendelijke auto. Voor de kinderen is dit soms lastig en afwisselend zie je hoe zij hiermee moeten omgaan. Ondanks dat ze hun leven wat apart en lastig vinden, zijn ze hun ouders wel heel dankbaar en zien ze in waarom het een goede levensstijl is. 



Wat me wel is opgevallen is dat in heel veel programma's die ingesproken zijn, dezelfde acteurs worden ingezet. Een stem is bijvoorbeeld ingezet voor: moeder Tofu, Clover (Totally Spies) en Bloom (Winx). Een andere stem doet: Mandy (Totally Spies), Shin Chan, Jessy (Kids from Room 402), Ash (Pokémon). En weer een andere dame doet:Misty (Pokémon), Layla (Winx), Moeder (Shin Chan). Populaire acteus zeker?  Dat was me vroeger nooit opgevallen. 


Welke programma's keek jij vroeger altijd? 





Reacties

  1. oooh beugelbekkie was zo leuk! ik snapte ook niet dat ze ongesteld was. en ik keek ook altijd winx, dat speelde ik altijd met vriendinnen op het schoolplein.
    verder keek ik ook nog as told by ginger, maar die staat hier niet bij.

    xoxox djolie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha veel programma's die ik vroeger ook heb gekeken :) Veel beter dan de troep die tegenwoordig op tv komt..helaas. Leuk geschreven, ik heb ervan genoten! :D

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!