Verschillende soorten treinreizigers

Een tijdje geleden schreef ik al over irritaties in de trein. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en ga ik nog steeds elke week met de trein naar school of naar mijn vriendje Luuk. In de trein ben ik al verschillende soorten mensen tegen gekomen, die zich allemaal ook op een bepaalde manier gedragen of iets uitstralen. In deze blog ga ik de meest opvallende mensen bespreken met jullie, die ik in de trein voorbij heb zien komen. Wellicht herken je er wel een paar, wanneer je zelf met de trein reist zul je deze mensen ook wel voorbij hebben zien komen! 


De zakenmannen/vrouwen 

Deze zie ik elke dag ik ze wel voorbij komen. Zakenmannen en zakenvrouwen. Allemaal zijn ze netjes gekleed in pak of in een mantelpakje. Hun haar zit netjes in model en ze dragen allemaal een aktetas of laptoptas met zich mee. In de trein zijn ze druk op hun laptop aan het tikken en bellen ze geïrriteerd met de zaak, wanneer en vertraging is. Rustig lurkend aan hun kopje koffie bekijken ze hun e-mails of maken ze een dossier even af op hun laptop. Deze reiziger komt over het algemeen altijd vriendelijk op mij over en vaak voel ik me ook wel veilig bij hen, wanneer ik bijvoorbeeld over Rotterdam moet reizen in de avond. Ze zien er betrouwbaar uit!
 

De studenten 

Hier ben ik er zelf eentje van! Samen met mijn "soortengenoten" leg ik heel wat kilometers af met de trein. Door onze gratis OV-studentenkaart kunnen wij overal heen! De doorsnee student in de trein heeft een schooltas bij zich en zijn of haar OV-kaart bij de hand. Vaak zijn ze helemaal van de wereld, door hun mobieltje die ze in hun andere hand hebben met headphones of oordopjes aangesloten. Zelf vind ik het ook erg fijn om in de trein lekker een muziekje op te hebben. Daarnaast pak ik 's ochtends altijd een Metro krant mee, zodat ik wat te lezen heb in de trein en ik weer op de hoogte ben van het laatste nieuws in de wereld! Alleen zie ik veel van mijn medestudenten dit niet doen. Zij kijken voor het nieuws allemaal op hun telefoon. Voor mij vallen de andere studenten niet zo op. Ze zijn gewoon rustig en doen hun ding. Soms zie ik ze nog studeren in de trein, wat ik uiteraard ook doe, buiten dat zijn ze niet zo opvallend als andere reizigers in deze blog!


Oude omaatjes en opaatjes 

Deze oudjes zijn vaak samen en af en toe alleen. Wanneer een oudje alleen is, zit hij of zij vaak te lezen of uit het raam te staren. Dat hoeft echter niet altijd. Toevallig vandaag nog klaagde een oude dame tegen me dat het opstapje van de trein veel te hoog is en dat ze bang is om te vallen, hoe sneu! Daarna begon ze tegen een oude man te klagen daarover, die hetzelfde probleem had. Zo zoeken de oudjes elkaar toch weer op in de trein! Ze begonnen een heel verhaal over de treinen van tegenwoordig. Altijd te laat en altijd zijn er storingen. Vroeger reden treinen en bussen nog wel eens op tijd. Hihi, ik wist niet of ik dit moest geloven. Ouderen idealiseren de verleden tijd wel vaker!
Ook zijn er oudere mensen die je in paniek komen vragen of dit wel de juiste trein is en of hij wel op de plaatst stopt waar zij moeten zijn.

Wanneer er een oud koppeltje meereist, is het vaak anders. Ik heb bejaarden gezien in de trein die elkaar nog steeds verliefd aan kijken, na jaren bij elkaar te zijn. Ze bespreken de bestemming waar ze naartoe gaan. Wat ik vaak voorbij hoor komen zijn de kleinkinderen, een dagje uit of naar vrienden. 
Ook heb ik kwebbelende echtparen gezien. Een opaatje doet bijvoorbeeld een spelletje op zijn telefoon, de oma ergert zich hieraan en klaagt erover dat hij daarmee moet stoppen. 

De zwerver

In mijn vorige blog noemde ik het als irritatie; de zwerver die om geld komt bedelen en het echt niet aan drugs of drank zal uitgeven. Nog steeds kom ik geregeld zwervers tegen in de trein en inmiddels herken ik ze ook al. De ene zwerver is heel brutaal spreekt alle reizigers aan met de vraag of ze een centje voor hem over hebben. De andere zwerver die ik tegenkom is wat verlegen en hangt altijd hetzelfde verhaal op. Ik ken het inmiddels uit mijn hoofd: Goedemiddag mensen. Sinds een tijdje ben ik dakloos. Heeft u misschien een klein bedrag voor mij over? Zo kan ik naar de daklozen opvang. Hier kan ik eten, slapen en douchen. Helpt u mij, alstublieft. 
Het is sneu, maar ik geef deze mensen nooit een centje, aangezien ik ze gewoon niet geloof. De brutale zwerver ziet eruit alsof hij onder de coke staat. De wat verlegen zwerver heeft altijd andere kleding aan en droeg Nike sneakers. Ik geloof niet dat hij dakloos is, als hij zoveel verschillende outfits heeft...

De neuspeuter mevrouw 

Dit type reiziger zie ik niet elke dag... Maar ik wilde deze mevrouw toch even noemen, omdat ik laatst zo'n dame zag. Schuin tegenover me in de andere rij, zat een blonde mevrouw. Op het eerste gezicht leek ze een doodnormale vrouw. Alleen was ze dit niet. Ze peuterde in haar neus! Dit gebeurde niet één keer, maar minstens tien keer. Dat was niet het enige, nadat ze haar vangst op haar vinger had, stak ze dit in haar mond en likte het af. GATVER!
Ik werd er gewoon misselijk van toen ik dit zag. Stiekem maakte ik een foto met mijn telefoon en appte ik deze door naar mijn vriend, vriendinnen en broertje. Ik moest echt moeite doen om mijn lach in te houden, want ik zag er de lol wel van in. De vrouw heeft gelukkig niet gezien dat ik een foto van haar had genomen.
Zelfs toen er een man tegenover haar kwam zitten, hield ze niet op. Ik zag die man zijn reactie niet, omdat hij met zijn rug naar me toe zat. Volgens mij keek hij heel de tijd weg... 
Bron


De bellende reiziger 

"Schatje! Ik ben bijna in Delft. Over een half uur ben ik thuis......  Wat? Zei ze dat?..... Echt wat schandalig, hahaha! Die nodigen we dan nooit meer uit....  Nee, precies! Gelijk heb je!" 
Een geciteerd gesprek dat ik heb meegekregen. Waarom wil de vrouw iemand anders niet meer uitnodigen? Zo zijn er nog meer halve gesprekken die ik mee kan luisteren, waardoor ik vaak maar voor de helft weet waarover het gaat. Vaak hebben mensen het gevoel dat andere reizigers het toch niet door hebben waar zij het over hebben, maar al vaker heb ik de woorden "seks", "de trut" en "mijn schoonmoeder" voorbij horen komen. We can hear everything! Bijna alles dan!

De reiziger met de enorme koffer

Sommige reizigers gaan richting familie of het vliegveld. De trein die ik wel eens neem gaat ook via Schiphol. Ik ben al genoeg mensen tegengekomen met een enorme koffer bij zich, alsof ze drie jaar op reis gaan of zijn geweest. Ongegeneerd zetten ze hun koffers midden in het gangpad of op de stoel naast zich, wanneer het erg druk is. Natuurlijk moeten ze hun koffer ergens kwijt, maar vaak staan deze dingen gewoon in de weg. Daar mag de NS eigenlijk wel iets op bedenken vind ik. Wanneer deze reizigers de trein verlaten, is het vaak nog een hele grote moeite. In een drukke trein moeten ze met hun koffer langs alle andere passagiers. Je krijgt de koffers soms bijna tegen je hoofd aan (ik helemaal als kleine smurf) of je voeten worden overreden door de wieltjes... Leuk hoor, de reizigers met de koffer... Kan die in het vervolg niet de auto nemen of een speciale Schiphol trein? 


De slapende reiziger

Ogen dicht, mond wijd open en soms met een enorm geluid uit de mond, dat als een zaag klinkt. Ik heb het natuurlijk over de slapende reiziger. Veel mensen vinden het zitten in de trein zo saai, dat ze maar eventjes hun ogen dicht doen. Ik zal even een situatie noemen waar ik getuige van ben geweest: 
Een gozer van mijn leeftijd lag te slapen in de trein. Zijn mond was wijd open en hij lag met zijn gezicht tegen het raam aan. Zijn tas had hij op schoot en hij leek in een diepe slaap. Toen ik Rotterdam passeerde, werd de gozer wakker. In paniek sprong hij op en keek hij naar buiten. Een conducteur liep langs en hij vroeg aan hem of de trein al langs Delft was gekomen. De conducteur beantwoordde zijn vraag met "ja". Door het slapen had de gozer zijn halte gemist. Eigenlijk mag ik er niet om lachen, maar stiekem vind ik het best grappig. De jongen stapte de trein uit en moest op het station wachten tot er weer een trein richting Delft ging.
Gelukkig is het mij nog nooit overkomen dat ik slaap in de trein. Sowieso slaap ik lastig in een voertuig.

De vriendinnen 


Als laatste heb je ook nog de vriendinnen. Zij variëren ook in jong en oud. De jonge meiden hebben vaak geshopt of komen van school. Ze kletsen luidkeels in de trein, zelfs als het doodstil is en andere mensen in de coupé niet in gesprek zijn. Deze dames willen ook nog wel eens kwekken in de stiltecoupé, tot mijn grote ergernis. De gesprekken van de jonge meiden aan vaak over andere meiden. Wie heeft het met wie gedaan, het lelijke truitje van Emma, de vriend van Loes en een app'je van Hannah. Roddelen is wat deze meiden graag doen in de trein, ongeacht of mensen luisteren of niet.
Dan heb je ook nog de oude dames als vriendinnen. Zij gaan vaak een dagje uit of zijn een dagje uit geweest in een andere stad. Ik vind het persoonlijk altijd leuk om naar hun verhalen te luisteren. Vaak gaat dit over vroeger. Laatst zat ik achter twee dames die het hadden over hun kinderen en huwelijk van vroeger. Een dame vertelde tegen haar vriendin dat alles tegenwoordig zo anders is. Vroeger riep ze haar kinderen aan tafel voor het eten. Haar zoon appt zijn kinderen met de mededeling dat het eten klaar is.
Deze dames kunnen ook flink roddelen over andere dames en personen. Meestal zit ik dan stilletjes mee te genieten...

Welk soort reiziger ben jij?

Reacties

  1. Same here, student. Echt een grappige blog, want na 3 jaar studeren en 3 jaar treinreizen herken ik echt zoveel van deze types. Ik moest echt lachen om neuspeuter vrouw... Ranzig mens... :-P

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben typisch de reiziger met de (te) grote koffer. Als ik ga logeren in Amersfoort, of helemaal naar de zeilschool in Zeewolde. En ja de andere reizigers irriteren zich aan je, want je overal doorheen wurmen met die grote koffer wil niet altijd even goed lukken. Daarnaast wil ik het ook wel eens in mijn hoofd halen om een aansluiting(die op papier onmogelijk is) toch te gaan proberen te halen. Dus daar rende ik op rotterdam centraal met 2 grote(en zware) tassen van perron 8 naar perron 18, om vervolgens de trein voor mijn neus weg te zien rijden. Tip voor iedereen, ga met een grote tas niet rennen voor een aansluiting, want je haalt het toch niet. Spaar je energie, er komen nog genoeg andere treinen. Het ziet er ook nog eens idioot uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuke blog, Meaghan! Haha ik herken echt al de typetjes van mensen op de trein! Echt leuk dat je erover schrijft! xxAmber

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!