Met teleurstellingen omgaan

Teleurstellingen komen vaak voor in het leven. Zo had ik laatst een gesprek bij een bedrijf voor een oriëntatiestage voor mijn studie. Ik had er een goed gevoel over en dacht dat dit wel eens zou kunnen lukken. De mensen die daar werkten waren aardig tegen me en ik voelde me op mijn gemak. Helaas was ik het niet geworden. Het bedrijf liet niets van zich horen en een klasgenoot ging er met mijn stage vandoor. Wat een domper, meteen was ik verdrietig. Een teleurstelling. Het leven bestaat uit teleurstellingen en ik heb er al veel te veel gehad. Steeds beter weet ik ermee om te gaan. Hierbij geef ik jullie wat tips hoe je om kunt gaan met teleurstellingen in het leven. Praat erover

Wanneer je teleurgesteld bent, helpt het vooral om er met mensen over te praten die jij vertrouwt en waarbij je je op je gemak voelt. Voor mij is dit vooral mijn vriend. Tegen hem durf ik altijd alles te zeggen en ben ik niet bang me te schamen. 
Leg uit waarom je teleurgesteld bent en voel je vooral niet als een zeur. Het is goed om juist even je hart te luchten en misschien ook wel even uit te huilen als dingen niet liepen zoals je het in eerste instantie verwacht had. Opkroppen heeft in elk geval geen zin, zo blijf je ermee rondlopen. Wanneer je het niet gemakkelijk vindt om er met iemand over te praten, kun je er altijd voor kiezen om het van je af te schrijven in een dagboekje of in een brief. Deze brief kun je voor jezelf bewaren, maar ook geven aan een persoon, waarvan jij wilt dat diegene het leest. 
Voor mij persoonlijk werkt het het beste om veel uit te huilen en erover te praten. Soms ben ik ook misschien een beetje boos op de wereld en laat ik dat ook blijken. Meestal is dit tegen mijn vriend of tegen een van mijn beste vriendinnen. Ik laat me dan even helemaal gaan en klaag over hoe vervelend het leven is, daarna helpen zij mij er weer bovenop en vertellen me dat het allemaal wel weer goed komt. Het duurt altijd een tijdje voor ik dat geloof, maar vaak hebben ze gewoon gelijk. Zij kunnen dingen op dat moment beter relativeren dan jijzelf. 

Bekijk de mogelijkheden 

Welke opties heb je nog? Dit is ook erg belangrijk om nog even te kijken. Ik werd afgewezen voor mijn stage, wat in principe mijn laatste kans was om nog op tijd aan de slag te gaan. Het is me niet gelukt en ik wilde al opgeven, maar je moet altijd nog naar de andere mogelijkheden kijken. Mijn moeder zei dat ik meteen mijn mentor moest mailen en naar de opties moest vragen en ook mijn vriend zei dat ik verder moest zoeken naar bedrijven. Wat kan ik allemaal nog doen om een stageplaats te bemachtigen? Dat bleken nog best wel wat opties te zijn: nog eens in mijn netwerken kijken, mijn mentor laten zoeken, langs uitzendbureaus gaan om daar te informeren naar de mogelijkheden. Er zijn nog kansen. 
Bekijk dus altijd al je opties. Blijf er niet bij zitten. Je hebt nog niet gefaald. Morgen is er weer een dag met nieuwe kansen. Ze deze kansen voor jezelf op een rijtje en als je zelf niet kunt bedenken wat je mogelijkheden nog zijn, vraag het dan aan je omgeving. Zij hebben een heldere kijk erop en kunnen je altijd helpen. 


Relativeer

Is het echt het einde van de wereld dat het niet gelukt is? Het lijkt misschien heel erg, maar misschien zijn er wel ergere dingen in de wereld. Hoe erg is het eigenlijk dat het niet lukte? Het is goed om even stil te staan bij de punten die je kunt verbeteren aan jezelf, waardoor je misschien een teleurstelling begaan bent, maar blijf vooral relativeren. Ga bij jezelf na waarom het niet lukte en bedenk wat je in het vervolg eventueel anders zou kunnen doen. 

Zoek afleiding 

Ik heb gemerkt dat het mij heel erg helpt om afleiding te zoeken wanneer ik teleurgesteld ben. Mijn hoofd leegmaken is dan voor mij de fijnste optie. Samen met mijn vriend ben ik een heel eind gaan wandelen, de dag nadat ik te horen had gekregen dat ik niet aangenomen was voor mijn stage. We hebben bijna 3 uur gewandeld en het was fijn. We gingen de natuur in en sowieso voelt dat als stelletje even als een sprookje. Er was bijna niemand in het bos waar we heen zijn geweest, waardoor het leek alsof wij en de dieren in het landschap even de enige twee mensen op de wereld waren. Er stond een lekker zonnetje. We wandelden hand in hand en af en toe stopten we om naar de dieren te kijken of om elkaar te kussen. Ik was even van de wereld, wat ik heel prettig vond om alles te kunnen verwerken. 
Wandelen is een optie, maar er zijn ook nog zat andere dingen die je kunnen afleiden van de teleurstelling. Je zou bijvoorbeeld iets lekkers kunnen bakken, zoals cake en koekjes, helemaal voor jezelf of om te delen! Ga de stad in en koop iets nieuws voor jezelf. Dat ene blouseje dat je al zo lang wilde hebben of die ene veel te dure ketting. 
Kijk een leuke film in de bioscoop of thuis of ga iets leuks doen met je vrienden. Blijf vooral niet stil zitten!


Geef niet op 

Ga niet bij de pakken neer zitten. Dit lijkt misschien de beste optie. Het lukte allemaal niet, je bent er helemaal klaar mee en het hoeft allemaal niet meer. Probeer toch de kracht te vinden om door te gaan. Daarbij helpt het dus om naar de mogelijkheden te kijken.
Van opgeven is niemand ooit beter geworden. Het is niet erg om even verdrietig en teleurgesteld te zijn, maar de kunst is om door te gaan. Dit ga ik ook doen. Geen stage hebben betekent nog niet het einde van de wereld. Ik heb de mogelijkheden op een rijtje gezet en ga weer aan de slag. Ik ga nog steeds door met het zoeken van een stage, ook al is het nu een stuk lastiger geworden.
Je kunt het echt wel, doorzetten heeft echt wel zin en dingen lukken ook als jij er zelf in gelooft en er echt voor gaat. Iedereen krijgt te maken met tegenslagen in zijn of haar leven. Het is maar net hoe je ermee omgaat.

Hoe ga jij om met teleurstellingen? 

Reacties

  1. Super handige tips, Meaghan! Ik heb zelf ook al veel teleurstellende momenten moeten verwerken, maar het is fijn om je tips te lezen! En blijven doorzoeken naar een stageplaats, meid! Als je blijft doorzoeken, gaat je mentor ook wel zien hoe gemotiveerd en gedreven je bent! En dat is het allerbelangrijkste :) xx Amber

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!