Examens, ik lust jullie rauw!

Ze komen er voor veel mensen binnenkort alweer aan. Het is misschien wel het belangrijkste punt in je leven. De eindexamens van je schoolcarrière. Ben je goed voorbereid? Ga je slagen of zakken? Misschien ben je wel dodelijk zenuwachtig! Ik heb in elk geval alvast mijn examenbundels besteld, zodat ik me in elk geval goed kan voorbereiden op die lastposten! 

Bestellen

Je kunt examenbundels simpelweg bestellen op Bol.com! Dat heb ik zelf ook gedaan en de levertijd is vrij snel. Ik heb zowel nieuwe- als tweedehandsexamenbundels. Geschiedenis heb ik bijvoorbeeld nieuw moeten kopen, omdat het onderwerp van vorig jaar anders is op de havo als voor dit jaar. Hiervoor was ik ongeveer 12 euro kwijt. Ook heb ik ervoor gekozen om de bundels tweedehands te kopen, aangezien je ze toch maar voor een bepaalde periode gebruik. Dat heb ik voor Engels en economie gedaan. Je hebt dan niet de nieuwste examenbundels, maar als het dezelfde stof is maakt dat helemaal niets uit. Voor beide examenbundels was ik 7 euro kwijt, dat scheel toch een hoop dan dat je ze nieuw moet kopen! De rest heb ik van school gekregen. Je hebt kans dat je alles van school (te leen) krijgt, maar dat is bij mijn school, helaas, niet het geval. 

Handigheid

Je hebt voor alle vakken wel een examenbundel! Wat er zo handig is aan die dingen is dat er oude examens instaan, plus uitleg van de opgave en allemaal extra informatie! Mijn geschiedenisexamenbundel bevat bijvoorbeeld per boek een goede samenvatting, een begrippenlijst, landkaarten en een lijst met de personen die je moet kennen uit die tijd. Bij Engels en Duits staat bijvoorbeeld precies uitgelegd hoe je moet lezen, hoe je open vragen benaderd en gatenteksten invult, dat is ook heel erg handig! Het voordeel aan deze bundels is dat je kunt oefenen en leren waar en wanneer je maar wilt en er staat altijd een duidelijke uitleg in. De belangrijkst stof is voor jou geselecteerd en je hoeft dus zelf niet meer vast te stellen wat nu echt van cruciaal belang is. 

Je hebt examenbundels niet alleen op havo niveau, zoals je hier bij mij ziet, maar natuurlijk heb je ze ook voor Vmbo/Mavo, Vwo en gymnasium! Je moet gewoon een beetje rond zoeken, dan kom je er vanzelf wel uit. De dikte van examenbundels kan je misschien wat afschrikken, maar het bevat vaak hele examens naast alle uitleg en het is veel compacter dan heel de tijd drie of vier boeken doorbladeren als je tijdens het leren iets moet opzoeken. Je leert meteen omgaan met de vraagstelling op de examens en ze zijn in duidelijk Nederlands geschreven! 

Samengevat

Ook kun je ervoor kiezen om naast je examenbundel ook nog een boekje te kopen dat "Samengevat" heet. Niet elke examenbundel bevat goede samenvattingen van de onderwerpen. Bij de examenbundels van wiskunde, scheikunde, economie, biologie, management&organisatie en natuurkunde staan er bijvoorbeeld geen samenvattingen in de examenbundel. Als je moeite hebt met een van die vakken, kun je er altijd voor kiezen om samengevat te kopen. Dit is een boekje waar de belangrijkste begrippen, formules en benamingen op een rijtje staan. Zelf heb ik hem voor economie gekocht en meteen toen ik hem doorbladerde was ik er al tevreden over! De begrippen staan duidelijk en structureel uitgelegd. Je hebt een mooi overzicht met formules en ook dit boekje is weer in begrijpbaar Nederlands geschreven! 

Heb je een hierboven genoemd vak en je hebt er moeite mee of wilt extra informatie? Dan is het handig om ook een samengevat boekje te bestellen. Dit kan je enorm op weg helpen tijdens het leren van je examens. Je kunt het er ook bij houden als je vanuit je examenbundel een proefexamen maakt. Het is toch een oefening, dus dan mag je het samengevatte boek er best bij houden! Dit boekje was ongeveer 10 euro. Deze heb ik nieuw gekocht en niet tweedehands. 

De tijd tikt, neem extra hulp!

In mei zijn de examens al. Zelf ben ik al zenuwachtig en natuurlijk nog een beetje onzeker! Gaat het me wel lukken om alle stof te onthouden en te beheersen? Ga ik slagen? Doe ik wel genoeg mijn best? Eigenlijk moet ik tegen mezelf zeggen: "Goh Meag, je doet enorm je best. Je hebt je examenbundels bestelt, een samengevat boekje, je gaat naar examentrainingen zowel op als buiten school en je hebt een studiemaatje, wat kun je nog meer doen?" 
Dat vraag ik me dus een beetje af! Soms heb ik het gevoel dat ik niet alles doe, terwijl ik wel alle mogelijkheden benut. Als jij, als lezer, dit jaar ook in het examenjaar zit kan ik je aanraden ook alle extra mogelijkheden te benutten. Als er op jouw school examentrainingen worden aangeboden, ga daarheen. Ga naar de extra lessen van docenten en vooral naar de vakken die jij lastig vindt. Als er buiten school nog mogelijkheden zijn voor examentraining, en geloof me die zijn er, pak deze dan ook aan! Vaak kosten die examentrainingen wel geld, maar dat gaat vaak om bedragen tussen de 75 en 300 euro. Je moet zelf een beetje kijken wat het goedkoopste is en waar jij je goed bij voelt. Soms is het mogelijk dat jouw school nog een deel kan financieren. Informeer naar die mogelijkheden! Het is geen klein bedrag voor de meeste mensen, maar het gaat hier wel om slagen of zakken en als jij door die trainingen meer kans hebt op slagen, grijp ze dan en kijk niet naar het geld. De examens zijn al vrij snel, over een maand al, dus wees er wel op tijd bij! 

Ik wil iedereen die examen doet heel veel succes toewensen bij het studeren!

Hoe bereid jij je voor op je examens (of op je gewone toetsen natuurlijk)?


Reacties

  1. Hahaha wat een mooie timing dat ik dit nu lees. Ik ga over een paar uurtjes naar school voor 2 tentamens. Voor de her ben ik al wel een maand aan het leren, voor de nieuwe nog maar twee weken. Ik heb alle colleges en lessen die we hebben gehad gewoon helemaal uitgewerkt in een Word bestand en did daarna allemaal overgeschreven in een schriftje. Veel werk maar ik hoop dat het me zal helpen met een voldoende te scoren!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik doe volgend jaar pas eindexamen, maar het zijn wel goede tips die je geeft. ik denk dat ik tegen die tijd de blog nog eens na lees. binnenkort heb ik wel toetsweek en dan ga ik naar de bijles.
    xoxox djolie

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!