Waar ik tegenop zie als ik straks de sleutel van mijn woning heb

Laatst schreef ik een artikel over alle dingen waar ik naar uitkijk als ik de sleutel van mijn nieuwe woning heb. Uiteraard zijn er ook wel dingen waar ik best tegenop kan zien. Bij een eigen huis komt zo veel kijken en opeens moet je alles zelf doen en regelen. Niemand die het voor je opknapt. Een eigen woning biedt veel voordelen en vrijheid, maar het is natuurlijk niet één en al rozengeur en maneschijn. Daarom wil ik ook benoemen waar ik juist tegenop zie als ik straks eenmaal de sleutel van mijn woning heb. 




Het “en nu dan?”-moment 

Waarschijnlijk ben ik eerst helemaal in de wolken als ik voor het eerst mijn huis betreed zonder makelaar, zonder verkoper en zonder dat ik gehaast er doorheen hoef te lopen. Ik denk echt dat het een magisch moment gaat als ik voor het eerst de drempel van mijn nieuwe woning over stap en het huis volledig in mij kan opnemen. Echter, ik denk ook dat daarna een moment over mij heen gaat komen waarbij ik zoiets heb van: “en nu dan?” . Wat moet ik nu doen? Wat zijn de vervolgstappen? Wat moet eerst geregeld worden en wat is wijsheid? Ik probeer voor mezelf nu al wat planningen te maken over wat ik wanneer wil gaan doen, maar in de praktijk zal dit vast anders lopen. Ik denk echt dat ik aan het begin wel tegen dingen ga aanlopen die ik van te voren niet heb voorzien en die onwetendheid vind ik soms best lastig. Gelukkig kunnen mijn ouders altijd helpen als ervaren huisbezitters, maar toch lijken mij die momenten dat je het allemaal even niet meer weet minder leuk aan het uit huis gaan. 



Geld uitgeven

Dit heb ik nooit eerder echt aangekaart op mijn blog, maar ik heb soms wel moeite met het uitgeven van geld. Ik ben een enorme spaarder. Al sinds ik mij kan herinneren spaar ik altijd erg veel van het geld op dat ik binnen krijg. Toen ik de grote waarborgsom aan de notaris moest overmaken voor mijn huis, had ik daar wel even moeite mee. Al dat geld dat ik jaren had opgespaard was in één klap weg. Ik kijk daarom ook totaal niet uit naar de kostenposten die nog gaan komen, zoals nog meer geld inleggen om mijn woning te bekostigen (ik heb pas 10% betaald), naar maandelijks hypotheek afdragen, verzekeringen betalen, energie bekostigen, internet betalen, boodschappen kopen en zelfs tegen geld uitgeven aan meubilair zie ik een beetje tegenop. Natuurlijk hoort dat er allemaal bij en als ik dat echt niet wilde, kon ik maar beter geen huis kopen. Dat is dan ook weer geen optie. Hier zit voor mij de uitdaging om nog te leren dat geld uitgeven niet altijd slecht is en dat je ook prima kunt sparen als je niet bijna je volledige salaris opzij kan zetten. 



Voor letterlijk alles verantwoordelijk zijn  

Stiekem vind ik het wel fijn dat mijn ouders nu alles regelen. Dat er eten in huis is en ik daar zelf niet voor naar de supermarkt hoef. Dat kapotte dingen in huis worden gerepareerd. Dat de was wordt gedaan voor me en dat ik mij niet druk hoef te maken over bepaalde kostenposten. Vanaf het moment dat ik de woning bezit en er daadwerkelijk in ga wonen, ben ik daar zelf verantwoordelijk voor. Aan de ene kant is dat prettig en biedt het veel vrijheid, maar aan de andere kant vind ik het ook wel spannend. Opeens moet ik al die dingen doen die “de grote mensen altijd deden”. Nu ben ik zelf opeens een groot mens. Als ik geen boodschappen doe, is er geen eten. Als ik mijn douchekop niet repareer, kan ik niet douchen. Als ik de was niet doe, kan ik geen schone kleren aan en als ik de rekeningen niet betaal, moet ik mijn huis weer verkopen. Die verantwoordelijkheid vind ik best wel spannend, maar dat komt vooral omdat het voor mij nog onbekend terrein is. Ook hier zal ik in gaan groeien en dit over een jaar waarschijnlijk zien als doodgewoon. Maar ik moet die stap nog wel even gaan zetten. 



Huishoudelijke klussen 

Tot slot verheug ik mij totaal niet op de huishoudelijke klussen. Nu ben ik alleen verantwoordelijk voor het schoonhouden van mijn kamer, maar straks moet ik het huishouden doen voor maar liefst tien ruimtes in mijn huis. Dat is wel hele andere koek dan alleen één slaapkamer. Gelukkig hoef ik al die dingen niet alleen te doen en woont Luuk er ook, maar toch gaat het aanpoten worden naast een fulltime baan. In de avonden en in de weekenden zullen er toch echt wat klusjes gegaan moeten worden die ik normaal gesproken niet zo snel hoef uit te voeren. Schoonmaken is totaal niet mijn hobby, maar ik moet er dan toch echt aan gaan geloven. Hopelijk kan ik over een aantal jaar huishoudelijke hulp inschakelen, maar tot die tijd ga ik een strakke schoonmaakplanning maken! 




Waar zag jij het meest tegenop toen jij een nieuwe woning kreeg?

Reacties

  1. Ja, zal inderdaad wel spannend zijn, maar je gaat je weg er wel in vinden, dat weet ik zeker. Veel succes met je nieuwe woning. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Aww ja, ik kan me voorstellen dat het allemaal spannend is! Ik heb dat zelf ook gehad toen ik twee jaar geleden met mijn vriend ging samenwonen. Ik had ook moeite met opeens die grote verantwoordelijkheid en bakken met geld uitgeven. Maar het went en dat zal voor jou ook zo gaan zijn!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!