Mijn eerste week als student

Mijn eerste week als student in Leiden zit erop. Hoewel ik er als een berg tegenop zag en er op het laatste moment echt geen zin meer in had is het allemaal toch heel erg meegevallen. Ik kan niet zo goed tegen onwetendheid en aangezien ik niet wist wat me te wachten stond, vond ik het allemaal enorm spannend. In de ze blog ga ik jullie vertellen hoe mijn eerste week als student is bevallen! 


Hoorcollege's 

Meteen de eerste maandag begon ik al met twee hoorcollege's achter elkaar, wat betekent dat ik een lange zit had van drie uur. Toen ik in Leiden aankwam was ik best nerveus. Ik wist hoe ik naar school moest lopen, want dat had ik geoefend, maar ik wist totaal niet waar de college zaal zou zijn. Uiteindelijk zag ik een meisje lopen dat dezelfde opleiding als ik doet, Human resource management (HRM), en ben ik haar maar gevolgd, waardoor ik uitkwam in de collegezaal. Dat was een grote zaal, met allemaal stoelen, met aan de zijkant van de stoel een half tafeltje, waar je je schrijfspullen op kunt leggen. Aan de voorkant van de zaal was een groot podium, met een tafeltje en een microfoon. Ik besloot alleen, voorin de zaal te gaan zitten, aangezien ik nog niemand kende. Ik begon met een hoorcollege bedrijfskunde, wat meteen al best zwaar is. Helemaal zonder kennis begin je aan het hoorcollege met alle andere zes klassen van HRM in de grote zaal. Er is weinig een op een contact tussen docent en leerling, omdat je met zoveel mensen bent. Ik probeerde goed te luisteren en razend snel alle aantekeningen te maken, want er zit een aardig tempo in het hoorcollege. Gelukkig is er bij ons de mogelijkheid om het op de site van school terug te kijken, aangezien alles wordt opgenomen.
Daarna was er een pauze van ongeveer een kwartier en begon vervolgens het tweede hoorcollege, wat ook weer anderhalf uur duurde. Dit keer was het het vak HRM. Het is best moeilijk om je zo lang te concentreren als je twee hoorcollege's achter elkaar hebt. Gelukkig heb ik alleen hoorcollege's op maandag en heb ik de rest van de week werkcollege's of vrije dagen. Na de hoorcollege's krijg je een flinke pil aan literatuur op dat je voor het volgende hoorcollege moet hebben gelezen en voorbereid, om te kunnen snappen wat er verteld wordt. Zelf moest ik voor morgen voor het hoorcollege bedrijfskunde 2 hoofdstukken lezen, samenvatten en casussen maken en voor het college HRM ook 2 hoofdstukken lezen en samenvatten, wat best even slikken is, aangezien de boeken niet bepaald dun zijn die ik voor deze vakken heb gekregen.

Dit zijn bijna al mijn boeken (ik mis er nog twee) die ik nodig heb voor dit jaar. Het gele boek links is vooral voor het hoorcollege voor HRM en omvat meer dan 600 pagina's en het rechter boek met de vogel erop is vooral voor het college bedrijfskunde en is ongeveer 500 pagina's dik. Flinke jongens dus. Ik gebruik ook een paar boeken van de middelste stapel, een stuk of drie. De rest ga ik pas later in het jaar gebruiken, omdat ik nog niet alle vakken krijg in de eerst periode.

Werkcollege's 

Naast de hoorcollege's heb ik ook werkcollege's op maandag eentje, na de twee hoorcollege. Op woensdag drie en op donderdag twee. In de werkcollege's zit je wel met je eigen klas, gewoon in een soort klaslokaal. Hier is er wel meer interactie met de docenten. In de werkcollege's krijg je uitleg over de stof die je moet leren voor een bepaald vak, maar ook opdrachten of casussen die je moet uitvoeren, vooral in groepsverband. Woensdag had ik een werkcollege's communicatie, wat me erg goed beviel. Ik moest samen met een klasgenoot elke vorm van communicatie vermijden. Onmogelijk natuurlijk, want je communiceert altijd. Mijn klasgenoot moest een verhaal tegen me vertellen en ik mocht niet reageren. Niet "ja" knikken, niet "nee" schudden, niet op zijn verhaal ingaan, geen knikjes, geen kuchjes. Helemaal niets. Je moest hem heel erg dood aankijken. Wat heel ongemakkelijk is, want ik schoot meteen in de lach. Daarna werden de rollen omgedraaid en most ik een verhaal vertellen, terwijl hij me heel de tijd aanstaarde, zonder ook maar een emotie te geven. Heel ongemakkelijk kan ik je zeggen! 
Tijdens de werkcollege's ben je dus vooral actief bezig en doe je ook werk in projectgroepen. Inmiddels heb ik al twee projecten voor twee verschillende vakken opgekregen die ongeveer 2 maanden duren, lekker druk al, zo in de eerste week! Dat klinkt al heel erg vermoeiend en dat is het ook, maar het is ook een enorme uitdaging!


Zelfstudie

Twee dagen per week ben ik vrij, namelijk op dinsdag en op vrijdag. Dinsdag kan er heel soms nog een extra college worden geplaatst, maar dat gebeurt zelden. Op vrijdag is het wel definitief een vrije dag. Lang weekend! zou men zeggen. Dat is niet helemaal waar. De dagen dat ik vrij ben staat in het teken van zelfstudie. Dat betekent dat ik moet werken aan mijn projecten, mijn literatuur moet lezen, samenvattingen moet maken en casussen oplossen in de tijd dat ik thuis zit. Dit hoeft uiteraard niet thuis, als thuis te veel afleiding is van mijn werk, kan ik altijd naar school of naar de bibliotheek gaan. Zelfstudie vraag wel wel om heel veel motivatie en discipline. Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om zelf thuis het schoolwerk voort te zetten als er op het rooster een vrije dag staat. Veel van mijn klasgenoten riepen donderdag middag daarom al: "Lekker lang weekend! Heerlijk niksen morgen!"
Niet al te slim om zoiets te roepen, aangezien maandag de hoorcollege's weer op ons wachten en we dan aardig wat literatuur doorgewerkt moeten hebben. Best pittig om te doen, maar het heeft wel grote invloed op je doorzettingsvermogen en zelfstandigheid. 



Middelbare school of hogeschool?

Toen ik donderdag in de trein zat op weg naar school besefte ik me dat ik nu alweer helemaal gewend ben aan het studentenleven en dat het lijkt alsof het alweer heel lang geleden is dat ik naar de middelbare school ging, hoewel het pas drie maanden geleden is. Tegenover me zaten twee meisjes van een jaar of dertien die net hun lesrooster hadden opgehaald en druk zaten te klagen over het feit dat ze het tiende uur gym hadden, vreselijk! Daar zou ik me een jaar geleden ook druk over gemaakt hebben. Nu voelde ik opeens een grote generatiekkloof tussen mij en die meisjes. Na slechts drie dagen hogeschool ben ik al helemaal geïntegreerd en weet ik niet meer beter dan dat ik studeer. Gek is dat hoe snel dat went, ik dacht dat ik er veel langer over zou doen. Ik mis de middelbare school ook totaal niet. Het enige wat ik onwijs mis is de leuke pauze's met mijn vrienden, waarin we uitgebreid zeurden over docenten die we niet mochten, gekke dingen deden en de mafste humor hadden. De tussenuren met mijn vriend, waarin we samen leerden, maar ook veel kletsten en  gewoon samen waren. Buiten dat ben ik helemaal op mijn plek op de hogeschool. Alles is een stuk serieuzer en je vraagt je niet bij elk vak af waarom je dit aan het leren bent. Je weet nu dat je later echt alles nodig hebt. Niet meer zoals die onzinnige wiskunde formules.
Het treinreizen bevalt me ook prima. Ik doe er 50 minuten over. Het is wel even wennen om elke dag naar een andere stad te moeten, maar leuk is het (tot nu toe) ook wel! Zo kom je nog eens ergens en ik weet waar ik het voor doe. Voor mijn studie, voor mijn zelfontwikkeling, voor een mooi diploma en om naar een leuke, goede school te gaan! Die motivatie moet ik maar onthouden als ik een keertje geen zin heb om te reizen. Alles wat ik leer vind ik ook een stuk interessanter dan op de middelbare school. Veel dingen doen me denken aan maatschappijwetenschappen en economie. Maatschappijwetenschappen was mijn favoriete vak op de middelbare school en daarom ben ik er ook bijna zeker van dat ik de juiste opleiding heb gekozen, omdat het zoveel overeenkomsten heeft met het vak dat ik altijd al graag deed! Ook klaag ik niet over mijn rooster. Twee dagen in de week vrij, steeds maar twee of drie lessen op een dag. Ideaal! Minder lange dagen heb je op het HBO als op de middelbare school, minder onzin als gym, kunst en rare activiteiten als sportdagen, en minder mensen die niet serieus omgaan met de lesstof. Voor mij een grote verbetering!

I'll carry on!

Natuurlijk was dit pas mijn eerste weekje en kan ik altijd nog negatief gaan kijken naar het HBO. Het is een stuk zwaarder dan de middelbare school, maar tot nu toe ben ik heel positief en een goede eerste indruk is uiteraard zeer belangrijk. Het is belangrijk dat ik vooral alle zelfstudie ga volhouden en bijhouden en dat ik al het werk goed blijf indelen. HBO vraag om veel zelfstandigheid. Gelukkig heb ik die ervaring al een beetje. Als je op de havo hebt gezeten trainen ze je daar ook wel een beetje op. Human resource management liet in de eerste week zien dat het al een enorm leuke en passende studie is voor mij. Dit was pas de eerste week, dus die indruk kan nog veranderen, maar eigenlijk denk ik niet dat dat snel zal gebeuren. Ik heb het naar mijn zin en vind studeren stiekem wel een beetje leuk! (NERD!) 



Hoe beviel jouw eerste schoolweek?

Reacties

  1. Ik heb deze periode geen school, hahaha, lekker stage lopen! Pfff maar ik weet nog echt wel dat ik mijn eerste hoge school periode doodeng vond en dat ik soms echt niet heen wou. Natuurlijk draaide dit eigenlijk na een dag of twee bij toen ik vrienden maakte en ontdekte dat dit echt een opleiding voor mij is :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hi, echt super leuk om te lezen hoe het bij jou op school is.

    Bij mij op school was het weer zoals altijd op Insula. Kortom lekker ongeorganiseerd. Allereerst hadden ze iets raars gedaan met de klassen, waardoor ik waarschijnlijk naar een andere klas zou gaan. Nu is dat waarschijnlijk niet meer het geval, maar krijg ik waarschijnlijk een andere mentor. Maar daar heb ik sinds woensdag ook niks meer over gehoord.

    Je hoort het al lekker onduidelijk. Daarnaast hadden we "leuke" workshops. Naja we zouden die workshops gekozen moeten hebben, maar niemand had eraan gedacht om de doorstromers van havo naar vwo te vragen wat ze zouden willen doen. Dus waren we ingedeeld bij dat wat niemand had gekozen. Bollywood dansen, beatboxen en soapschrijven.
    Uiteindelijk viel het allemaal wel mee en hebben we er het beste van gemaakt, maar wat georganiseerder zou beter zijn.

    Maar de lessen zijn prima en ach na 5 jaar ben je aan die insula dingen gewend

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Yes, nu zijn we beide Leidse studentjes! :-)
    Mijn eerste schoolweek was best wel pittig. Derde jaar bedrijfswetenschappen en we begonnen meteen met een groot project, dat ongeveer een half jaar in beslag gaat nemen, inclusief stage. Net als jij ook al veel literatuur lezen en veel doen, maar het is gelukkig niet allemaal vervelend werk.
    Heel veel succes!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!